Θαύματα της Αγίας Ζώνης (34)

Η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου

Η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου

113. Θαυματουργική επέμβαση τής Θεοτόκου και σε μή ορθοδόξους

Οι άγιοι μετά την κοίμησή τους εισέρχονται μέσα στην δόξα και την μακαριότητα του Θεού, αποκτούν αληθινή υιοθεσία από τον Θεό και γίνονται παγκόσμιοι κατά το πρότυπο της παγκοσμιότητος του Χριστού. Αγκαλιάζουν με την αγάπη τους όλους τους ανθρώπους και θέλουν να μεταδώσουν κάθε χάρισμα και ευλογία, ιδιαίτερα στους πονεμένους και θλιβομένους ανθρώπους που βρίσκονται στην γη. Έχουν λάβει την Χάρη από τον Θεό να επεμβαίνουν σωστικά στην ζωή των ανθρώπων με διάφορες ιάσεις και θαυματουργίες. Γι’ αυτό εξάλλου επικαλούμαστε την πρεσβεία τους, την μεσιτεία τους στις προσευχές μας. Επειδή όλοι οι άνθρωποι δυνητικά είναι τέκνα Θεού και επειδή οι άγιοι έχουν την μεγάλη αγάπη του Θεού που μπορεί να περιχωρεί στην καρδιά τους όλη την ανθρωπότητα, θαυματουργούν και θεραπεύουν και μή ορθοδόξους.

Έτσι ο άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος στην Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, που βρίσκεται στα Πριγκιπόννησα, κάνει πολλά θαύματα σε μουσουλμάνους που ζητούν την βοήθειά του. Πόσο μάλλον η Κυρία Θεοτόκος, η Μητέρα της νέας κτίσεως, η «παγκόσμιος δόξα και η παγκόσμιος χαρά», δεν θα φανερώνει την θαυματουργική της ενέργεια σε αυτούς που την επικαλούνται με πίστη και πόνο!

Βασική προϋπόθεση για την θεραπεία της ψυχής του ανθρώπου, την κάθαρσή της από τα πάθη, τον φωτισμό της, την θέωσή της είναι να έχει λάβει την Χάρη του ορθοδόξου βαπτίσματος. Και θα πρέπει να τονίσουμε ότι η θέωση, δηλαδή ο αγιασμός του ανθρώπου, βιώνεται μόνο μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Όμως θεραπείες στο σώμα του ανθρώπου μπορούν να γίνονται και σε μή ορθοδόξους. Στο αρχείο της Μονής υπάρχουν επιστολές που αναφέρονται σε περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο σουλτάνος καλούσε την Αγία Ζώνη για να τον θεραπεύσει προσωπικά από κάποια ασθένεια ή να σταματήσει κάποια επιδημική ασθένεια της περιοχής. Και η Παναγία πραγματοποιούσε το θαύμα της. Τα μεταβυζαντινά θαύματα της Αγίας Ζώνης θα δημοσιευθούν στο υπό έκδοση βιβλίο της Μονής, του Κωνσταντίνου Σύγγελη, «Η λατρεία της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στον βυζαντινό κόσμο και τα θαύματά της στην μεταβυζαντινή περίοδο».

Ο Τσάρλυ, καναδικής καταγωγής και μέλος του πληρώματος της ελληνικής θαλαμηγού «Ρίο Ρίτα», που καταπλέει κατ’ έτος στα ανοικτά του Αγίου Όρους μεταφέροντας επισήμους επισκέπτες, σε μία από τις επισκέψεις του στην Μονή Βατοπαιδίου, στις 10 Μαΐου του 2004, αφού ξεναγήθηκε και άκουσε για τα θαύματα της Αγίας Ζώνης, εξέθεσε στον μοναχό-ξεναγό το πρόβλημα που τον απασχολούσε. Μετά από δέκα χρόνια γάμου δεν είχαν καταφέρει με την σύζυγό του Νικολέτα να αποκτήσουν παιδί, παρόλες τις προσπάθειές τους. Ο μοναχός, μολονότι δίσταζε αρχικά να του δώσει κορδέλα της Αγίας Ζώνης γιατί ήταν καθολικός, παρακινήθηκε από τον πόθο του Τσάρλυ και εμπιστεύτηκε την υπόθεση στην μητρική πρόνοια της Παναγίας.

Όταν το επόμενο έτος, ο Τσάρλυ επισκέφθηκε πάλι την Μονή, πληροφόρησε περιχαρής τον μοναχό για την άμεση θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου καί, εμφανώς προβληματισμένος για την ορθόδοξη πίστη, ευχαρίστησε την Παναγία που του χάρισε μία χαριτωμένη κορούλα, την Φρήντα (Φρειδερίκη).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΝΕΑ ΘΑΥΜΑΤΑ

Τα θαύματα που καταγράφονται στο Παράρτημα προέρχονται από το αρχείο της Μονής. Μερικά δημοσιεύονται συμπληρωματικά σε αυτήν την δεύτερη έκδοση, ενώ άλλα μας τα έστειλαν οι ευργετηθέντες από την Χάρη της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου μετά την πρώτη έκδοση του ανά χείρας βιβλίου.

114. Απέκτησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι

Σμύρνης 1,

2324 Λακατάμια – Κύπρος

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι με τις ευχές σας και την Χάρη της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας η αδελφή μου Χριστιάνα Πέτρου απέκτησε στις 25/3/99, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το οποίο πήρε το όνομα Μαρία προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Παρακαλώ να τελέσετε μία ευχαριστήριο προσευχή προς την Παναγία για την εκπλήρωση της επιθυμίας μας».

Γιώργος Π. Γεωργίου

115. Τα υπόλοιπα είναι του Θεού

2-9-2002

Ι.Ν. Αγ. Μαρτύρων Μπόρις και Γκλέμπ

Ντεγουνήσκαγια 18α, Μόσχα, Ρωσία

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την θαυματουργική βοήθεια της Παναγίας, που έλαβα επειδή φορούσα την αγιασμένη κορδέλα της Αγίας Ζώνης, την οποία μου έφεραν από την Μονή σας. Ο σύζυγός μου είναι κληρικός σε ένα ναό της Μόσχας. Πέντε χρόνια δεν μπορούσαμε να αποκτήσουμε παιδί. Οι ιατρικές εξετάσεις και οι θεραπείες που ακολουθήσαμε δεν μας βοήθησαν. Οι γιατροί μάς είπαν: “Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε, τα υπόλοιπα είναι του Θεού”.

Ο πρωτοπρεσβύτερος, προϊστάμενος του ναού του Αγίου Δημητρίου της Μόσχας Αρκάδιος Σάτωφ, έφερε την κορδέλα από την Μονή σας και μου την έδωσε να την φορέσω ως ευλογία. Αρχισα να την φορώ την Μ. Τεσσαρακοστή του 2001. Ταυτόχρονα διαβάζαμε με τον άνδρα μου τους χαιρετισμούς των αγίων Ιωακείμ και Αννας, των γονέων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το καλοκαίρι κάναμε προσκυνηματικά ταξίδια στην Λαύρα του Αγίου Σεργίου για να προσκυνήσουμε τα λείψανα του Αγίου και στην Μονή του Χοτικόβο για τα λείψανα των αγίων Κυρίλλου και Μαρίας, των γονέων του αγίου Σεργίου του Ραντονέζ.

Τον Σεπτέμβριο 2001 έμεινα έγκυος. Η κυοφορία πέρασε καλά, παρόλο που οι γιατροί ανησυχούσαν γι’ αυτήν. Στις 22 Απριλίου 2002 χωρίς δυσκολίες γέννησα αγόρι και το ονομάσαμε Σεραφείμ προς τιμήν του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ».

Ζητούμε τις άγιες ευχές σας.

Μετά της εν Κυρίω αγάπης το νήπιο Σεραφείμ

η πρεσβυτέρα Ελένη

ο ιερεύς Ιωάννης Κουντργίβτσεφ

116. Σας γράφω το ευχαριστώ στην Παναγία

400 07 Πυργετός Λαρίσης

«Πριν δύο χρόνια μία γιαγιά μου ζήτησε να σάς γράψω για να μου στείλετε την ευλογημένη κορδέλα της Αγίας Ζώνης. Τώρα πάλι μου ζήτησε να σας γράψω το ευχαριστώ στην Παναγία, γιατί η εγγονή της γέννησε ένα κοριτσάκι, που τώρα είναι εννέα μηνών. Η γιαγιά που γράφει το θαύμα είναι η Σοφία Λιάκου του Κωνσταντίνου».

Μαρία Καψάλη