Ο άγιος Ευμένιος επίσκοπος Γορτύνης της Κρήτης ο Θαυματουργός – 18 Σεπτεμβρίου

saint eumenius of crete

Ο μακάριος Ευμένιος κατήγετο από την Κρήτη. Από την νεανική του ηλικία αφιερώθηκε με πολλή επιμέλεια στα έργα της ασκήσεως, τα οποία συνεδύαζε με άκρα ταπείνωσι. Το πρόσωπό του ήταν πάντοτε λουσμένο στα δάκρυα. Ποτέ δεν κατέκρινε κανένα ούτε δέχθηκε να ακούση άλλον να καταλαλή. Έφθασε σε τέτοιο ύψος αρετής, ώστε οι χριστιανοί της Γορτύνης τον πίεσαν να γίνη επίσκοπός τους. Με πολλή σύνεσι εποίμανε το ποίμνιό του, αξιώθηκε δέ να λάβη από τον Θεό και την δύναμι να επιτελή θαύματα. Όταν μετέβη στην Ρώμη<1>, σαν πυρσός την κατεφώτισε με τις θείες διδασκαλίες του και στερέωσε τους πιστούς με τα πολλά του θαύματα.

Κατά την επιστροφή του επισκέφθηκε την Θηβαϊδα, όπου διέλυσε με την προσευχή του την ξηρασία που επικρατούσε. Ενώ βρισκόταν εκεί, εξεδήμησε προς Κύριον σε βαθύ γήρας και οι Θηβαίοι απέστειλαν το ιερό του σκήνωμα στην πατρίδα του Γόρτυνα. Οι πιστοί τον ενεταφίασαν στην τοποθεσία Ράξος, όπου βρισκόταν και το σεπτό λείψανο του προκατόχου του, αγίου Κυρίλλου (βλ. 14 Ιουν.).

<1> Φαίνεται ότι ο άγιος Ευμένιος έζησε πριν από το 732, όταν η Κρήτη εκκλησιαστικώς εξηρτάτο από την Ρώμη και, ακριβέστερα, μεταξύ 667 και 680· διότι η ακολουθία που συνέθεσε ο (άγιος) Ιωσήφ ο Υμνογράφος αναφέρει ότι ο άγιος συμφιλίωσε στην Κωνσταντινούπολι τους συναυτοκράτορες Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο, Ηράκλειο και Τιβέριο.

Πηγή: “Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας”, υπό ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου, εκδ. Ίνδικτος (τόμος πρώτος, σ. 196-197).

5 Σχόλια to “Ο άγιος Ευμένιος επίσκοπος Γορτύνης της Κρήτης ο Θαυματουργός – 18 Σεπτεμβρίου”

 1. Κυριακή 18.09.11 « Ἀκολουθίες Ὀρθοδοξίας Says:

  […] Τυπικὸν ἐδῶ. Ἁγιολογικὰ ἐδῶ & ἐδῶ. Εἰκόνες ἐδῶ & ἐδῶ. Κείμενα ἐδῶ & ἐδῶ. * * * Ἀφιέρωμα στὸν […]

 2. blog.saint.gr | Κυριακὴ μετὰ τὴν Ὕψωσιν 18/09/2011 (Ἀκολουθία) Says:

  […] ἐδῶ & ἐδῶ. Εἰκόνες ἐδῶ & ἐδῶ. Κείμενα ἐδῶ & […]

 3. Συναξάρι 18 Σεπτεμβρίου « Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο) Says:

  […] Ο άγιος Ευμένιος επίσκοπος Γορτύνης της Κρήτης ο Θαυμα… […]

 4. Ο Άγιος Ευμένιος Επίσκοπος Γορτύνης της Κρήτης ο Θαυματουργός (18 Σεπτεμβρίου) « Γέροντες της εποχής μας Says:

  […] ΠΗΓΗ Μοιραστείτε:EmailFacebookMoreDiggStumbleUponRedditPrintTwitterLike this:LikeBe the first to like this post. Αναρτήθηκε στις Βίοι Αγίων, Σεπτέμβριος. Ετικέτες: 18 Σεπτεμβρίου, Άγιος Ευμένιος Επίσκοπος Κρήτης, βίοι Αγίων. Αφήστε Σχόλιο » […]


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: