Γνωρίζουν οι γονείς ποιες είναι οι πιο κοινές παιδικές ασθένειες; Ποιές οι θεραπείες και οι επιπλοκές

paidikes asthenies• Ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά είναι μία παιδική, μεταδοτική και εξανθηματική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Η ανεμοβλογιά προσβάλλει κυρίως το δέρμα και το εσωτερικό (βλεννογόνο) του στόματος και του λαιμού. Αφού κυκλοφορήσει στο σώμα, ο ιός έχει μία περίοδο επώασης 7 έως 21 ημερών. Ο ιός της ανεμοβλογιάς ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Ο ιός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό. Η ανεμοβλογιά ξεκινά συνήθως με ελαφρό πυρετό, λίγο συνάχι και πολύ σύντομα εμφανίζονται ομάδες μικρών κόκκινων κηλίδων διαφορετικού μεγέθους που μέσα σε λίγες ώρες μετατρέπονται σε φυσαλίδες που περιέχουν ένα υγρό. Οι φυσαλίδες ξεκινούν από τον κορμό και το πρόσωπο και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος. Οι φυσαλίδες 4-5 μέρες μετά την εμφάνιση τους αρχίζουν να ξηραίνονται και στη θέση τους παραμένει ένα σπυράκι που σχηματίζει ένα καφέ κακαδάκι επάνω του. Τα σπυράκια αυτά συνοδεύονται από έντονο κνησμό. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι της εκδήλωση της νόσου περνούν 2 – 3 εβδομάδες. Η ανεμοβλογιά μπορεί να προκαλέσει και επιπλοκές, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ελαφρά αρρώστια. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι : πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, ηπατίτιδα, νεφρίτιδα και μολύνσεις των φυσαλίδων. Πολύ επιρρεπή στις επιπλοκές είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, δηλαδή τα άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα, στα οποία η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η μετάδοση της ανεμοβλογιάς γίνεται 2 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 6 μέρες μετά, από τον άρρωστο. Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα, που περιέχουν τον ιό, επίσης η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και με το υγρό των φυσαλίδων.

• Ερυθρά

Η ερυθρά είναι ήπια λοιμώδης εξανθηματική νόσος που προκαλείται από ιό. Οφείλεται στον ιό της ερυθράς, που ανήκει στους ιούς του γένους Rubivirus που περιέχουν RNA. Η ερυθρά είναι συχνά ασυμπτωματική ή με ήπια συμπτώματα. Από τη στιγμή που εισέρχεται στο σώμα, ο ιός έχει μία περίοδο επώασης 14 έως 21 ημερών. Εκδηλώνεται κυρίως με εξάνθημα και διόγκωση των οπίσθιων τραχηλικών λεμφαδένων. Μπορεί να παρατηρηθεί μέτριος πυρετός που εμφανίζεται με την έναρξη του εξανθήματος. Ο ιός έχει επώαση μεγάλης διάρκειας, από 14 έως 29 μέρες, ώσπου να εκδηλωθούν τα συμπτώματα που είναι μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, ελαφριά καταρροή των ανώτερων αναπνευστικών οδών, μερικές φορές πρησμένους αδένες πίσω από τα αυτιά και γύρω από τον λαιμό ενώ μία, δύο ημέρες αργότερα εμφανίζεται το εξάνθημα της ερυθράς, που αποτελείται από επίπεδες ερυθρές-ροζ κηλίδες, στο κεφάλι και το σώμα. Το εξάνθημα δεν δημιουργεί φαγούρα και ξεκινά από το πρόσωπο και προχωρά προς τα πόδια. Μεταδίδεται με την απευθείας επαφή και τις περισσότερες φορές μέσω σταγονιδίων από φτέρνισμα ή βήχα, ή δια μέσου του πλακούντα οπότε μπορεί να προκαλέσει συγγενή λοίμωξη στο έμβρυο. Παιδιά με συγγενή ερυθρά αποβάλλουν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να μεταδίδουν τη νόσο ακόμη και 12-18 μήνες μετά τη γέννηση. Ο χρόνος μεταδοτικότητας στην επίκτητη ερυθρά είναι μια εβδομάδα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος έως μία εβδομάδα μετά. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η ερυθρά είναι στην εγκυμοσύνη. Ο μόνος κίνδυνος είναι να μην κολλήσει έγκυος γυναίκα, κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, γιατί η νόσηση κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, προκαλεί στο έμβρυο συγγενείς ανωμαλίες. Το σύνδρομο της ερυθράς προκαλεί με μεγάλη πιθανότητα μόλυνση του εμβρύου.

• Οστρακιά

Η οστρακιά είναι εξανθηματική, μεταδοτική ασθένεια με πυρετό που προκαλείται από το βακτηρίδιο στρεπτόκοκκο, β-αιμολυτικό της ομάδας Α. Συνήθως η πάθηση συμβαίνει μαζί με φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα που προκαλεί το ίδιο μικρόβιο. Το μικρόβιο αυτό παράγει μια ουσία που προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα άτομα. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα παιδί μπορεί να είναι τα εξής : το παιδί μπορεί έχει μία με δύο μέρες κόκκινο λαιμό, να ανεβάσει πυρετό πάνω από 38, 39, να έχει πρησμένους λεμφαδένες, το στόμα και η γλώσσα του να είναι πολύ κόκκινα. Οι αμυγδαλές μπορεί να καλύπτονται από ένα υπόλευκο στρώμα και το παιδί να έχει εμέτους. Έπειτα να βγάλει ένα κόκκινο εξάνθημα, το χαρακτηριστικό τους εξανθήματος αυτού είναι ότι αρχίζει συνήθως πρώτα στο πρόσωπο και στο λαιμό, αφήνοντας μια περιοχή γύρω από το στόμα και στη συνέχεια επεκτείνεται στο θώρακα, στην πλάτη και μετά στο υπόλοιπο σώμα και μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό. Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα. Οι ασθενείς με οστρακιά μεταδίδουν τη νόσο μέχρι 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Η νόσος μεταδίδεται με το μικρόβιο, από άνθρωπο σε άνθρωπο διαμέσου άμεσης επαφής. Κάποιος μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου, με μολυσματικό δέρμα από στρεπτόκοκκο ή αν μοιραστεί μαζί του την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα ή το φτέρνισμα ή το βήχα. Οι δύο κύριοι κίνδυνοι – επιπλοκές της οστρακιάς είναι ο ρευματοειδής πυρετός και μία μορφή σπειραματονεφρίτιδας, δηλαδή απόστημα γύρω από τις αμυγδαλές. Η περίοδος που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι περίπου 2-3 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

• Ιλαρά

Η ιλαρά είναι μία οξεία εξανθηματική νόσος που οφείλεται στον ιό της ιλαράς, ο οποίος είναι ένας RNA ιός και ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος που απλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά κυρίως προσβάλλει το δέρμα και το αναπνευστικό. Τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζονται είναι λίγο συνάχι, βήχας, κακοκεφιά, επιπεφυκίτιδα, πυρετός, καταρροή, κόκκινα μάτια και μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί και διάρροια. Επίσης, περίπου την 3η ημέρα στο εσωτερικό του στόματος θα υπάρχουν κάποιες μικρές λευκές κηλίδες. Την 4η έως 5η ημέρα, η θερμοκρασία ανεβαίνει και εμφανίζεται εξάνθημα. Το εξάνθημα ξεκινά από το μέτωπο με τη μορφή μικρών κόκκινων κηλίδων που εξέχουν ελαφρά. Καθώς οι κηλίδες απλώνονται σταδιακά στο υπόλοιπο του κεφαλιού και στο σώμα, μεγαλώνουν και ενώνονται. Την 6η ημέρα, το εξάνθημα αρχίζει να υποχωρεί γρήγορα και συνήθως την 7η ημέρα, όλα τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει. Η ιλαρά μεταδίδεται κυρίως από το αναπνευστικό με σταγονίδια που εκπέμπουν οι ασθενείς καθώς και με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα. Η μετάδοση γίνεται κατά της τελευταίες 4-5 μέρες του χρόνου επώασης καθώς και κατά τις πρώτες μέρες του εξανθηματικού σταδίου. Ο χρόνος επώασης είναι 9-12 ημέρες. Η ιλαρά εκδηλώνεται σε 3 στάδια, το στάδιο πρόδρομο ή καταρροϊκό, το οποίο εκδηλώνεται με πυρετό, έντονο ξηρό και ερεθιστικό βήχα, ερεθισμό των επιπεφυκότων κ.α. Το εξανθηματικό στάδιο, το οποίο διαρκεί 7-10 μέρες και το στάδιο ανάρρωσης. Οι κυριότερες επιπλοκές της ιλαράς είναι η λαρυγγίτιδα, η βρογχιολίτιδα, η πρωτοπαθής πνευμονία.

• Παρωτίτιδα ή μαγουλάδες

Η παρωτίτιδα ή μαγουλάδες είναι μία οξεία λοιμώδης ιογενής νόσος. Η ασθένεια αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Οφείλεται σε ιό που προκαλεί επιδημίες, δηλαδη μιλάμε για τον ιό της παρωτίτιδας που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών. Η παρωτίτιδα χαρακτηρίζεται από επώδυνη διόγκωση των σιελογόνων αδένων και κυρίως των παρωτίδων. Ύστερα από μία περίοδο επώασης, που διαρκεί από 14 έως 28 ημέρες, αρχίζουν να πρήζονται οι σιελογόνοι αδένες. Στην αρχή, παρουσιάζεται οίδημα στην παρωτίδα που βρίσκεται στη μία πλευρά του προσώπου, ενώ την επόμενη ημέρα μπορεί να πρηστεί και η παρωτίδα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του προσώπου. Μερικές φορές, πρήζονται και οι σιελογόνοι αδένες που βρίσκονται κάτω από τη γνάθο. Τα συμπτώματα της παρωτίτιδας είναι η αμφιτερόπλευρη ή ετερόπλευρη επώδυνη διόγκωση του αδένα, ο πυρετός, η κεφαλαλγία, ο πόνος κατά τη κατάποση και η ανορεξία. Η νόσος μεταδίδεται μία εβδομάδα πριν, μέχρι και εννέα ημέρες μετά την έναρξη της νόσου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν διογκωθούν οι παρωτίδες και όσο διάστημα είναι διογκωμένες. Ο χρόνος μεταξύ της επαφής του ατόμου με τον ιό και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων, κυμαίνεται από 14-21 ημέρες.

• Παιδικές αρρώστιες

Οι παιδικές ασθένειες οφείλονται σε συγκεκριμένους ιούς ή μικρόβια και εκδηλώνονται με διάφορα συμπτώματα, όπως πυρετός σπληνομεγαλία ή ηπατομεγαλία, πόνο στην κοιλιά ή το λαιμό, που συνήθως συνοδεύονται και από κάποιο εξάνθημα. Από τη μορφή του τελευταίου προκύπτει και η διάγνωση της ασθένειας, καθώς κάθε παιδική ασθένεια εμφανίζει το δικό της. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες που εμφανίζουν το ίδιο εξάνθημα, αλλά διαφέρουν ως προς κάποια άλλα συμπτώματα όπως η έναρξη και η διάρκεια του πυρετού.

• Παρωτίτιδα : θεραπεία και επιπλοκές

Δεν υπάρχει θεραπεία για την παρωτίτιδα όμως χρειάζεται ξεκούραση και μαλακές τροφές για να αποφύγετε τον πόνο. Πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές όπως μυοκαρδίτιδα, παγκρεατίτιδα ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

• Παρωτίτιδα

Εκδηλώνεται με πρήξιμο και πόνο των παρωτίδειων αδένων που βρίσκονται κάτω από τους λοβούς των αυτιών. Πρώτα προσβάλλεται η μια πλευρά και μετά από 24 ώρες και η άλλη.

• Ανεμοβλογιά : θεραπεία και επιπλοκές

Υπάρχει μια θεραπεία για την ανεμοβλογιά, αλλά είναι τοπική για να αποξηρανθούν τα σπυράκια. Πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές όπως πνευμονίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή ηπατίτιδα.

• Ανεμοβλογιά

Παρουσιάζονται εξανθήματα σαν φυσαλίδες που περιέχουν υγρό. Εμφανίζονται σε ολόκληρο το σώμα και κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής.

• Ερυθρά : θεραπεία και επιπλοκές

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ερυθρά, όμως χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά και απομόνωση για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, όμως στις εγκύους είναι πάρα πολύ επικίνδυνη.

• Ερυθρά

Βγαίνουν σπυράκια σε όλο το σώμα και παρουσιάζει μέτριο ή χαμηλό πυρετό, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και πρήξιμο στους αδένες.

• Κοκίτης : θεραπεία και επιπλοκές

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον κοκίτη, όμως αντιμετωπίζεται με αντιβίωση και αντιβηχικά. Πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές όπως πνευμονία, εγκεφαλική αιμορραγία, υπογλυκαιμία ή σπασμοί.

• Κοκίτης

Βασικό σύμπτωμα του κοκίτη είναι ο έντονος βήχας που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και δύσπνοια ή εμετό. Για μία με δύο εβδομάδες ο κοκίτης μοιάζει με κρυολόγημα αλλά στη συνέχεια χειροτερεύει. Ό κοκίτης διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες.

• Ιλαρά : θεραπεία και επιπλοκές

Θεραπεία για την ιλαρά δεν υπάρχει, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνεται πολύ νερό για ανακούφιση. Πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές όπως ωτίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία ή εγκεφαλίτιδα.

• Ιλαρά

Τις πρώτες 13 ημέρες περίπου μετά την προσβολή δεν υπάρχουν συμπτώματα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται βήχας, καταρροή, κόκκινα μάτια, πυρετός και κοκκινίλες στο στόμα. Μετά από 48 ώρες περίπου εμφανίζονται μικρά κόκκινα στίγματα στο πρόσωπο και στα αυτιά, στις επόμενες δύο μέρες εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Η ιλαρά διαρκεί περίπου 15 ημέρες.

Πηγή: Healthier World

Αρέσει σε %d bloggers: