Βρήκα τη χαρά!

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

 Ο μέγας Βασίλειος λέγει:

Το Ευαγγέλιο είναι ένας μυστηριώδης σπόρος, που όταν πέσει στην γη, την κάνει να βλαστάνει και να γίνεται παράδεισος!

Ο μέγας Αθανάσιος λέει:

Το Ευαγγέλιο είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου- όποιος το διαβάζει κάθε ήμερα, γίνεται πλούσιος, και βρίσκει την αληθινή ευτυχία.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει:

Η μελέτη του Ευαγγελίου είναι ένα πολύ μεγάλο αγαθό.

•Μεταφέρει το νου από την γη στον ουρανό.

•Είναι πηγή ακένωτη· θησαυρός ανεξάντλητος.

•Θανατώνει την κακία· και φυτεύει την αρετή.

•Όταν βασιλεύει στις καρδιές μας, μας κάνει και αγαπάμε την ισότητα και την αδελφοσύνη.

•Φέρνει την βασιλεία των ουρανών στην γη.

 
Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λέει:

Μελετώντας το άγιο Ευαγγέλιο, εύρηκα σ’ αυτό πολλά και διάφορα νοήματα· που όλα είναι: μαργαριτάρια, διαμάντια, θησαυρός, πλούτος, χαρά, ευφροσύνη, ζωή αιώνιος!

Τα ωραιότερα λόγια για την αξία και σημασία του αγίου Ευαγγελίου, τα έχουν πει οι άγιοι. 

Σε μια κωμόπολη ζούσε μια κοπέλα. Ήταν πολύ φτωχή. Και, το χειρότερο, ήταν τυφλή. Και τα δυο αυτά την έκαναν να αισθάνεται δυστυχισμένη. Άκουε, τι ωραία περνούσαν οι άλλοι κοιτάζοντας την φύση ή διαβάζοντας, και καιγόταν η καρδιά της! Και έκλαιγε πικρά. Ήταν απαρηγόρητη.

Ένας καλός άνθρωπος, για να την βοηθήσει, της πρόσφερε μία Αγία Γραφή στην γλώσσα τον τυφλών. Η κοπέλα άρχισε να την διαβάζει ψηλαφώντας με τα δάχτυλα. Και όσο την μελετούσε και μάθαινε, τι είναι ο Χριστός για μας, τόσο γαλήνευε. Και τελικά γέμισε χαρά και ειρήνη.

-Βρήκα τη χαρά! έλεγε. Τώρα άνοιξαν τα μάτια της ψυχής μου. Και αν μου λείπουν τα μάτια τα σωματικά, λίγο με πειράζει πια!
Μα κάποτε η κοπέλα αυτή έπαθε μια νόσο δερματική. Χάλασε στα δάχτυλα της η αφή. Και δεν μπορούσε πια να ψηλαφεί και να καταλαβαίνει την γραφή των τυφλών. Έκλαιγε. Γιατί είχε χάσει την δυνατότητα να παίρνει δύναμη και χαρά από το άγιο αυτό βιβλίο. Και ήταν απελπισμένη.

Μα μια ήμερα πήρε με λαχτάρα το ιερό βιβλίο και το έφερε στο στόμα να ασπασθεί τα γράμματά του, που μας μεταφέρουν την σοφία και τον λόγο του Θεού. Και τότε έκαμε μια παράξενη ανακάλυψη. Κατάλαβε ότι μπορούσε να διαβάζει την γραφή των τυφλών με τα χείλη της! Και ξαναγέμισε η ζωή της χαρά. Της την έδινε η μελέτη του λόγου του Θεού.

                                               ***          

Αλλά να μερικά ερωτήματα.

•Διαβάζουμε την αγία Γραφή; Όχι; Γιατί;

•Δεν έχουμε Αγία Γραφή;

•Δεν έχουμε μάτια;

•Δεν έχουμε ώρα; Τί μας λείπει;

Η όρεξη μας λείπει!

Ποιά δικαιολογία όμως έχουμε γι αυτό; Καμιά! Γιατί η όρεξη είναι εξολοκλήρου δική μας.

Όποιος μελετάει την Αγία Γραφή, θυμάται τα λόγια του Αγίου Κοσμά, που είπαμε πιο πάνω. Και καταλαβαίνει, ότι είναι σωστά.

 («Θύρα ελέους», εκδ. Ι.Μ.Νικοπόλεως)

Αρέσει σε %d bloggers: