Η Λίμνη Ζάζαρη (με φωτογραφικό υλικό)

Στην πατρίδα μας υπάρχουν περιοχές τελείως άγνωστες στον πολύ κόσμο και στους ταξιδιώτες. Μια από αυτές είναι ο μαγευτικός παράδεισος της λίμνης Ζάζαρης.

Μόλις λίγα χλμ. νοτιότερα του Αετού, κρυμμένη πίσω από χαμηλό ύψωμα, απλώνει η Ζάζαρη τη γαλάζια επιφάνεια της. Στις όχθες της ακουμπά το Λιμνοχώρι, ο μοναδικός παραλίμνιος οικισμός της περιοχής. Ολόγυρα της μέσα από καλαμώνες και βαλτοτόπια ξεδιπλώνεται ένα εκτεταμένο δίκτυο δασικών δρόμων. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις δεν εμποδίζουν την περιοχή να χαρακτηριστεί σαν ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Β. Ελλάδας που υπάγεται στο δίκτυο Natura 2000.

Στην λίμνη Ζάζαρη έχουν συνολικά καταγραφεί επτά είδη αμφιβίων (185 είδη βατράχων τα οποία δικαιολογούν την απουσία των κουνουπιών το καλοκαίρι!), πολλά ερπετά καθώς και ψάρια του γλυκού νερού όπως το γριβάδι, η τούρνα, το γλήνι, η πλατίκα.

Εδώ φωλιάζουν ακόμα 141 είδη πτηνών, ανάμεσά τους αρκετά είδη ερωδιών και μερικά από τα πιο σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα.

Το απίθανο με την περιοχή της λίμνης Ζάζαρη είναι το παιχνίδισμα του φωτός, αφού μιλάμε κυριολεκτικά για απειρία εναλλαγών.

Πηγή: http://www.zazari.com.gr/zazari_lake.html