Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ

Παραιτήθηκε από το αξίωμά του ο επί 30 χρόνια Αιγύπτιος πρόεδρος, μεταβιβάζοντας την εξουσία στις ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, μετά από 18 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο σύντομο ανακοινωθέν του, ο Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο Μουμπάρακ «παραιτείται» από το αξίωμά του και παρέδωσε την εξουσία στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενοπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο έκανε γνωστό ότι θα ανακοινώσει μέτρα για μια μεταβατική φάση, μετά την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου. Ο στρατός χαιρετίζει την απόφαση Μουμπάρακ να παραιτηθεί «για το καλό του έθνους», όπως επίσης κι ό,τι προσέφερε στην Αίγυπτο -σε καιρούς ειρήνης και πολέμου. Χαιρετίζει επίσης «την πατριωτική του στάση, που πάντοτε έθετε ως υπέρτερα τα συμφέροντα του αιγυπτιακού έθνους».

Αποτίει ακόμη φόρο τιμής «στους μάρτυρες» που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Αναγνωρίζοντας τη λαϊκή εξουσία, ο στρατός προσθέτει στην ανακοίνωσή του: «Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση για μία ριζική αλλαγή και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις … με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται».

Έξαλλοι πανηγυρισμοί

Η ανακοίνωση της παραίτησης Μουμπάρακ έγινε δεκτή με έξαλλους πανηγυρισμούς από τα πλήθη των διαδηλωτών, που εκτιμάται ότι μπορεί να άγγιξαν σήμερα το ένα εκατομμύριο, που είχαν συγκεντρωθεί στο Κάιρο και άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ο λαός έριξε το καθεστώς» «ο Λαός νίκησε», φώναζε το τεράστιο πλήθος από την πλατεία Ταχρίρ στην πρωτεύουσα της χώρας, σύμβολο της έναρξης των λαϊκών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην έξοδο του επί 30 χρόνια προέδρου της Αιγύπτου.

Πολλοί κρατούσαν σημαίες της χώρας, άλλοι κρατούσαν τα χέρια των στρατιωτών ενός τεθωρακισμένου που βρίσκονταν κοντά στην πλατεία ενώ κονβόι χιλιάδων αυτοκινήτων διέσχιζε το Κάιρο, αλλά και την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας με τους επιβάτες να ζητωκραυγάζουν για τη νίκη του λαού.

Κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο αλλά και στα κυβερνητικά κτίρια στην Αλεξάνδρεια οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), «Ο εγκληματίας έφυγε» «Ζήτω ο νικητής λαός μας».

Πολλοί ήταν αυτοί που χόρευαν, που αγκάλιαζαν τους διπλανούς τους, που έκλαιγαν από χαρά για τη νίκη τους μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεις και πορείες κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και του καθεστώτος του.

Με έκρηξη χαράς υποδέχτηκαν και οι Τυνήσιοι την αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία. Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους με πανό και σημαίες, πανηγυρίζοντας τη νίκη των «αδελφών Αιγύπτιων».

Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν σε πολλές αραβικές χώρες. Στο Λίβανο, δεκάδες Λιβανέζοι και Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία της Αιγύπτου, άνοιξαν μπουκάλια σαμπάνιας και άναψαν πυροτεχνήματα. «Είμαστε υπερήφανοι για τους Αιγύπτιους», φώναζε το πλήθος, κουνώντας λιβανέζικες και αιγυπτιακές σημείας.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν πανηγυρίζοντας και στους δρόμους της Σαναά, στην Υεμένη. «Χθες η Τυνησία, σήμερα η Αίγυπτος, αύριο οι Υεμενίτες θα σπάσουν τις αλυσίδες τους» φώναζαν οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας.

Στο Μαρόκο, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ραμπάτ, για να γιορτάσουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Αιγύπτιους διαδηλωτές.

«Εις το όνομα του Θεού, του ελεήμονος, πολίτες, κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου και έχει διορίσει το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διοίκηση της χώρας», είπε στο ανακοινωθέν του ο Σουλεϊμάν.

Η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.

«Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης» ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της παράταξης.

«Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια» πρόσθεσε.

Ο επίσης αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής του.

«Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Περιμένω με ανυπομονησία τη μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατός θα μοιράζεται την εξουσία με το λαό» σημείωσε μιλώντας στο Reuters.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο, προσθέτοντας ότι η παραίτηση Μουμπάρακ σημαίνει «καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός».

Μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, η ελβετική κυβέρνηση δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία τα οποία πιθανόν να ανήκουν στον Χόσνι Μουμπάρακ.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαίωσε ότι ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του αποχώρησαν για το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύει ότι μεταβίβασε την εξουσία στον αντιπρόεδρό του Ομάρ Σουλεϊμάν.

Το πρωί, ο στρατός δεσμεύτηκε για άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης όταν «λήξουν οι τρέχουσες συνθήκες» και εγγυήθηκε ότι θα εφαρμοστούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο εξοργισμένοι διαδηλωτές, που περίμεναν να παραιτηθεί χθες ο Μουμπάρακ, συνέχισαν και σήμερα τις μαζικές διαδηλώσεις τους.

Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επανέλαβε απλώς την υπόσχεσή του για τη διενέργεια εκλογών το Σεπτέμβριο, στις οποίες δεν θα βάλει υποψηφιότητα.

Ο στρατός επιχείρησε να εκτονώσει την κατάσταση, κάτι που δεν κατάφερε, καθώς οι διαδηλωτές επέμεναν σθεναρά στο αίτημά τους για παραίτηση του Μουμπάρακ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε την έκκλησή του για μία «διαφανή, ειρηνική και ομαλή» μετάβαση στην Αίγυπτο.

«Το εύρος και η ταχύτητα της μετάβασης θα το αποφασίσει ο λαός της Αιγύπτου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μπαν.

Ο Νεσίρκι πρόσθεσε ότι ο Μπαν καλεί να ξεκινήσει η μεταβίβαση της εξουσίας στο Κάιρο, ώστε να απαντηθούν τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού που είναι «προφανώς απογοητευμένος» από τους ηγέτες του.

Η Αίγυπτος «ποτέ δε θα είναι πια η ίδια, ο λαός της μίλησε και ζήτησε μία αυθεντική δημοκρατία» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα επισήμανε πως ο αιγυπτιακός στρατός «θα πρέπει να εγγυηθεί μια αξιόπιστη μετάβαση, ιδίως σε σχέση με όσα προσμένει ο αιγυπτιακός λαός».

«Η παραίτηση Μουμπάρακ είναι μόνον η αρχή της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, υπάρχουν δύσκολες ημέρες μπροστά στον αιγυπτιακό λαό, την ώρα που η χώρα όλη προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της» πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν ’στον εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού» και ότι με αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για «πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Η ’στον πρόσθεσε ότι η ΕΕ σέβεται την απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί και ζητεί να υπάρξει ένας διάλογος για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης βάσης στην Αίγυπτο.

Επίσης σημείωσε ότι η ΕΕ συμμερίζεται το στόχο του αιγυπτιακού λαού για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών έχει ουσιαστική σημασία. Όλες οι παραβιάσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας» κατέληξε.

Την ελπίδα η μεταβατική περίοδος που ξεκινά στην Αίγυπτο να είναι ομαλή εξέφρασε ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνευσης που είχαν συνάψει το 1979 η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Σημείωσε ακόμη πως «οι ώρες είναι κρίσιμες για να κάνουμε δηλώσεις εν θερμώ», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «έχουν μία κάποια ανησυχία μπροστά στις αβεβαιότητες» που έχουν ανακύψει μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ.

Για «μια πολύ μεγάλη νίκη» των Αιγυπτίων έκανε λόγο το Ιράν.

Από το Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ευχήθηκε η μετάβαση να οδηγήσει την Αίγυπτο να γίνει μια «ανοικτή και ελεύθερη δημοκρατική χώρα».

«Η Αίγυπτος έχει, τώρα, την ευκαιρία να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα και το λαό της. Αυτο που έγινε σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τώρα, οι αρχές έχουν το καθήκον να εκπληρώσουν όλες τις επιθυμίες του λαού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κάμερον.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον αιγυπτιακό λαό και ζήτησε να γίνει η μετάβαση ειρηνικά προς τη δημοκρατία.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας αναφέρει ότι η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο θα πρέπει να γίνει στη βάση του σεβασμού των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κλίμα ειρηνικό.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέϊρα εξέφρασε τη ελπίδα η μετάβαση από την παλαιά στη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση να γίνει ειρηνικά και με γνώμονα το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση Μουμπάρακ ως «την αρχή της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης», την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών. Ζήτησε επίσης από τις αιγυπτιακές αχές να αποφασίσει άμεσα την άρση της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα του αιγυπτιακού περάσματος της Ράφα.

Η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ επίσης χαιρέτισε με ανακοίνωσή της «το μεγάλο λαό της Αιγύπτου» για την «ιστορική» νίκη του που επιτεύχθηκε χάρη «στην ενότητα του λαού, γυναικών και ανδρών, παιδιών και ενηλίκων».

Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: ««υγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο».

Ανοδος στη Wall Street, κάμψη για το πετρέλαιο

Θετικός ήταν ο αντίκτυπος της παραίτησης Μουμπάρακ στη Wall Street. Tόσο ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones [.DJI] , όσο και ο δείκτης κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq [.IXIC] γύρισαν σε θετικό πρόσημο περίπου στις 18.20 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας κέρδη 0,29%.

Για την πετρελαϊκή αγορά, η απομάκρυνση σήμανε μία υποχώρηση της τιμής του βαρελιού του αργού. Λίγα λεπτά μετά τις 18.00 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του βρετανικού αργού από τη Βόρεια θάλασσα, του Μπρεντ, άμεση παράδοση, υποχώρησε στα 100,40 δολάρια, απώλεια 44 σεντς ως προς το χθεσινό κλείσιμο.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του ελαφρού αργού άμεση παράδοση την ίδια ώρα διαμορφωνόταν στα 85,62 δολάρια, απώλεια 1,11 δολάριο σε σχέση με την Πέμπτη.

Χρονόλογιο εξελίξεων έως την πτώση Μουμπάρακ

Τέλος εποχής για τον Μουμπάρακ

Για περισσότερες από δύο εβδομάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνέρεαν στους δρόμους του Καΐρου και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και την ισχυρή στρατιωτική παρουσία, ζητώντας επιτακτικά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το κύμα των διαδηλώσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ξεκίνησε από την Τυνησία, όπου οι διαδηλώσεις του Ιανουαρίου οδήγησαν στην εκδίωξη του προέδρου Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν ’λι μετά από 23 χρόνια στην εξουσία.

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο με τα κυριότερα γεγονότα στην Αίγυπτο αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.

25 Ιανουαρίου – Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην πορεία της «Ημέρας της Οργής», ζητώντας από τον Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία μετά από 30 χρόνια στην προεδρία της χώρας. Η αστυνομία απαντά εκτοξεύοντας δακρυγόνα και διαλύοντας τους διαδηλωτές με νερό υπό πίεση.

26 Ιανουαρίου – Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter που είχαν χρησιμοποιηθεί για να οργανωθούν οι διαδηλώσεις παύουν να λειτουργούν στην Αίγυπτο.

27 Ιανουαρίου – Ο αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι επιστρέφει στο Κάιρο από τη Βιένη. Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δηλώνει ότι «το καθεστώς πρέπει να καταλάβει ότι η αλλαγή είναι απολύτως απαραίτητη». Σταματούν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

28 Ιανουαρίου – Ο στρατός καλείται να εφαρμόσει την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί αρχικά στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια και κατόπιν επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Οι τηλεπικοινωνίες διακόπτονται, οι Αιγύπτιοι αδυνατούν να στείλουν μηνύματα με τα κινητά τηλέφωνά τους, πολλές ιστοσελίδες δεν λειτουργούν. Ο Ελ Μπαραντέι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

29 Ιανουαρίου – Ο Μουμπάρακ ανασχηματίζει την κυβέρνησή του αλλά αρνείται να φύγει. Στο Κάιρο οι διαδηλωτές πυρπολούν περιπολικά, λεηλατούν το κτήριο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ και του βάζουν φωτιά. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Όμαρ Σουλεϊμάν διορίζεται αντιπρόεδρος και ο πρώην υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, ’χμεντ Σαφίκ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

30 Ιανουαρίου – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητά αυτοσυγκράτηση και ειρηνική αλλαγή στην Αίγυπτο. Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ανακοινώνει ότι υποχρεώθηκε να κλείσει τα γραφεία του στο Κάιρο.

31 Ιανουαρίου – Ο Μουμπάρακ ορκίζει τη νέα κυβέρνηση στην οποία πολλά μέλη της παλαιάς κυβέρνησης διατηρούν τις θέσεις τους. Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι έστειλαν στην περιοχή τον διπλωμάτη Φρανκ Γουίσνερ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής στο Κάιρο την περίοδο 1986-91, με σκοπό να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους.

1 Φεβρουαρίου – Ο Μουμπάρακ δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά αψηφά και πάλι το αίτημα να παραιτηθεί άμεσα. Οι διαδηλωτές καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στη «Διαδήλωση του Ενός Εκατομμυρίου». Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι οι νεκροί από τις ταραχές ενδέχεται να φτάνουν τους 300, οι τραυματίες στους 3000 ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.

2 Φεβρουαρίου – Υποστηρικτές του Μουμπάρακ πάνω σε καμήλες και άλογα, οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα, φτάνουν στο Κάιρο. Εν μέσω οδομαχιών με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι ξένοι ηγέτες καταδικάζουν τη βία και ζητούν να ξεκινήσει άμεσα ο εκδημοκρατισμός της Αιγύπτου.

3 Φεβρουαρίου – Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ο πρόεδρος Μουμπάρακ δηλώνει ότι θα ήθελε να παραιτηθεί, αλλά προειδοποιεί ότι εάν το κάνει θα επικρατήσει χάος.

4 Φεβρουαρίου – Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο κέντρο του Καΐρου για άλλη μια ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, την οποία αποκαλούν «Ημέρα της Αναχώρησης». Η φιλοκυβερνητική πλευρά οργανώνει μια «Ημέρα Πίστης».

5 Φεβρουαρίου – Παραιτείται το Εκτελεστικό Γραφείο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι και ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ.

6 Φεβρουαρίου – Κόμματα και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνομιλούν για πρώτη φορά με την κυβέρνηση. Ξανανοίγουν πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις.

7 Φεβρουαρίου – Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό. Ανακοινώνεται αύξηση των μισθών και των συντάξεων κατά 15%. Το στέλεχος του Google Ουάελ Γόνεμ απελευθερώνεται μετά από 12 ημέρες στη φυλακή.

8 Φεβρουαρίου – Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις. Ο Μουμπάρακ συστήνει μια επιτροπή για την τροποποίηση του Συντάγματος.

9 Φεβρουαρίου – Αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο Νότο της χώρας. Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης στο Κάιρο. Εκπέμπει και πάλι στην Αίγυπτο το κανάλι Αλ Τζαζίρα.

10 Φεβρουαρίου – Όλο το έθνος περιμένει με κομμένη την ανάσα την ανακοίνωση της παραίτησης του Μουμπάρακ. Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι μεταφέρει ορισμένες εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των διαδηλωτών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κρίνει ότι η μεταφορά εξουσιών «δεν αρκεί».

11 Φεβρουαρίου – Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ο Μουμπάρακ φέρεται να έχει φύγει για το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ. Αναπάντεχα, ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν ανακοινώνει από την τηλεόραση ότι ο Μουμπάρακ παραιτήθηκε και ζήτησε από το στρατό να αναλάβει την εξουσία, προκαλώντας κύμα ευφορίας στους διαδηλωτές.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1933221

Αναρτήθηκε στις Κόσμος. Ετικέτες: , . Leave a Comment »
Αρέσει σε %d bloggers: