Ανακαλύφθηκε γονίδιο που εμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου του παγκρέατος‏

Πολυεθνική επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα γονίδιο που επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου του παγκρέατος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πιο εστιασμένη θεραπεία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.Οι ερευνητές βρήκαν ότι το εν λόγω γονίδιο USP9X βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων στο πάγκρεας των ποντικιών, ενώ έχει ανάλογη δράση και στους ανθρώπους.

 Οι επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Τούβεσον του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Κέιμπριτζ, διαπίστωσαν ότι όταν το συγκεκριμένο γονίδιο απενεργοποιείται, τότε τα κύτταρα του παγκρεατικού καρκίνου προστατεύονται απέναντι στις φυσικές άμυνες του οργανισμού, γίνονται πιο επιθετικά και εξαπλώνονται ταχύτερα.Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου. Αν και σταδιακά βελτιώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, λιγότεροι από ένας στους πέντε ασθενείς ζουν για ένα χρόνο ή περισσότερο μετά τη διάγνωση της ασθένειας. Περίπου το 96% των ασθενών αποβιώνουν εντός πέντε ετών από τη διάγνωση (ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των διαφόρων μορφών καρκίνου).

 Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη, γι’ αυτό όταν διαγνώσκεται, ο καρκίνος έχει συνήθως πια εξαπλωθεί.Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εν λόγω γονίδιο δυσλειτουργεί στο 15% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, οπότε μία πιθανή νέου τύπου θεραπεία που στοχεύει σε αυτό το γονίδιο, θα μπορούσε να βοηθήσει περίπου το 15% των ασθενών.Γονίδια όπως το USP9X συνιστούν μία κατηγορία που ονομάζονται καταστολείς των όγκων, επειδή λειτουργούν ως «φρένα» για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

 Όταν τα συγκεκριμένα γονίδια απενεργοποιούνται, τότε ο όγκος πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που έχουν απενεργοποιημένο αυτό το γονίδιο, είναι εκείνοι που εμφανίζουν πολλές μεταστάσεις και αποβιώνουν πολύ γρήγορα μετά την αφαίρεση του όγκου στο πάγκρεας.

 

Πηγή: http://www.blog.gr/article.php?id=77503&category_id=9

Αρέσει σε %d bloggers: