Μακαρούνες Καρπάθου

Ένα παραδοσιακό πιάτο της Κάσου και της Καρπάθου.  Μοιάζει βέβαια πολύ ως συνταγή και με τα κρητικά μακαρόνια με ανθότυρο. Οι μακαρούνες, είδος ζυμαρικού, έχει σχήμα είτε σαν μικρές, επίπεδες λωρίδες ή κυλίνδρους.

Οι μακαρούνες θέλουν επίσης ένα άλλο τοπικό συστατικό: την σιτάκα, ένα ρευστό πρόβειο τυρί με πεντανόστιμη ξινή γεύση και πλούσιο σώμα. Μπορεί να αντικατασταθεί όμως και με καλό στραγγιστό γιαούρτι.  Είναι από τις γεύσεις που μένουν αξέχαστες και σας κάνουν περήφανους για τα καλά σχόλια που θα εισπράξετε από την οικογένεια όταν θα την δοκιμάσουν .

υλικά

για 6-8 άτομα
1 κιλό αλεύρι
600 ml νερό
60 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
180 γραμμ. μυζήθρα, τριμμένη
60 γραμμ. σιτάκα ή στάκα (προαιρετικά)
1 πρέζα χοντρό αλάτι
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

εκτέλεση

Αναμειγνύετε το αλεύρι με το νερό και ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Την κόβετε σε κομμάτια και τα πλάθετε σε χοντρά κορδόνια. Κόβετε τα κορδόνια σε μικρότερα κομμάτια και τα πιέζετε στις άκρες τους, ώστε να σχηματίσετε τις μακαρούνες, που θα μοιάζουν με τεράστιο κριθαράκι. Τις απλώνετε σε ένα αλευρωμένο ταψί και τις αφήνετε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τις βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας, τις σουρώνετε και κρατάτε περίπου μισή κουτάλα της σούπας από το νερό όπου έβρασαν.

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Μόλις αρχίσει να παίρνει καστανόξανθο χρώμα, προσθέτετε λίγο από το νερό που κρατήσατε από τις μακαρούνες και 1 πρέζα χοντρό αλάτι. Όταν πάρει μια βράση το νερό απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε τις μακαρούνες, τις πασπαλίζετε με άφθονο τριμμένο τυρί, πιπέρι και 2-3 κουταλιές από το σοταρισμένο κρεμμύδι.

 
Αναρτήθηκε στις Άρθρα. Ετικέτες: . Leave a Comment »
Αρέσει σε %d bloggers: