Οι καβγάδες των γονιών ΔΕΝ μεγαλώνουν γερά παιδιά

B22FD6167364A83987E8838369381365Από: Ζαχαρία Πηνελόπη

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι, όταν μαλώνουν οι γονείς, ο εγκέφαλος των παιδιών επηρεάζεται αρνητικά, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychological Science», οι ήχοι δύο ανθρώπων που καβγαδίζουν επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο που ο βρεφικός εγκέφαλος επεξεργάζεται το συναισθηματικό τόνο των φωνών τους, ακόμα και σε κατάσταση ύπνου.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον εξέτασε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία τους εγκεφάλους 20 βρεφών, ηλικίας από 6 έως 12 μηνών. Ενώ εκείνα κοιμούνταν, άκουγαν διάφορες φράσεις από μια αντρική ενήλικη φωνή, είτε λίγο θυμωμένη είτε πολύ θυμωμένη είτε χαρούμενη είτε ουδέτερη. 

Αυτό που διαπίστωσαν οι ειδικοί είναι ότι η εγκεφαλική λειτουργία των βρεφών είχε διακριτά πρότυπα ενεργοποίησης σε κάθε διαφορετικό συναισθηματικό τόνο φωνής. Μάλιστα, στις πολύ θυμωμένες φωνές φάνηκε ότι υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση στις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με το στρες και τη συναισθηματική ρύθμιση. Ακόμα και στις λίγο θυμωμένες φωνές, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη επίδραση στη λειτουργία του βρεφικού εγκεφάλου, σε αντίθεση με τις χαρούμενες ή ουδέτερες φωνές.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, δρ. Άλις Γκράχαμ, ο βρεφικός εγκέφαλος είναι εξαιρετικά εύπλαστος, οπότε τόσο το περιβάλλον όσο και τα γεγονότα τα οποία βιώνουν τα μωρά συντελούν στη διάπλαση του εγκεφάλου τους, άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά.

«Αυτό που μας ενδιέφερε να δούμε είναι κατά πόσο μια κοινή πηγή πρώιμου άγχους στη ζωή του παιδιού παίζει ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία του. Και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα βρέφη πράγματι έχουν επίγνωση των γονεϊκών διαφωνιών, με αποτέλεσμα οι καβγάδες αυτοί να επηρεάζουν τον τρόπο που ο εγκέφαλός τους διαχειρίζεται το στρες και τα συναισθήματα», προσθέτει η ειδικός.

Πηγές:imommy kids.in.gr 

Αρέσει σε %d bloggers: