Κωνσταντίας Βασίλειος: «Ο Χριστός ήλθε να μας εμβολιάσει με την αιώνια ζωή»

niptiras_4Για άλλη μια χρονιά με θρησκευτική κατάνυξη και στην παρουσία πλήθους πιστών, που κατέκλεισαν τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, πραγματοποιήθηκε η μοναδική, κατανυκτική και χαρακτηριστική αναπαράσταση της τελετής του Νιπτήρος.

 

Στον ειδικά διαμορφωμένο σολέα του ναού ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος μέσα στα πλαίσια μίας σεμνής, ταπεινής, συμβολικής και άκρως διδακτικής τελετής, έπλυνε τα πόδια 12 Ιερέων, μιμούμενος τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος πριν από το Μυστικό Δείπνο ένιψε τα πόδια των μαθητών Του.

Ο Πανιερώτατος στο σύντομο κήρυγμά του αφού αναφέρθηκε στα ευαγγελικά γεγονότα της ημέρας επεσήμανε ότι «η πορεία των Αποστόλων και η αποστολή τους μέσα στην Εκκλησία, μέσα στον κόσμο πρέπει να είναι ακριβώς παράλληλη με την πορεία του Ιησού Χριστού, που ταπεινώθηκε, ήλθε στον κόσμο, οδηγήθηκε στον Σταυρικό θάνατο για να οδηγήσει όλους στην Σωτηρία και στην Ανάσταση».

«Με αυτό τον τρόπο ο Χριστός έθεσε τα σωστά θεμέλια της Εκκλησίας και υποδεικνύει σε μας όλους από γενεά σε γενεά μέχρι την Δευτέρα Του Παρουσία, ποια θα πρέπει να είναι η αποστολή της Εκκλησίας, αλλά βεβαίως και το πιο πρέπει να είναι το ήθος και η συμπεριφορά του καθενός μας έναντι των συνανθρώπων μας», πρόσθεσε.niptiras_5

«Δεν συγκρίνεται αυτό με καμία κοσμική εξουσία γιατί, όπως είπε ο Χριστός στους μαθητές Του, οι κοσμικοί άρχοντες υποτάσσουν και υποδουλώνουν τους υπηκόους τους και αυτό που επιζητούν είναι τα προνόμια, είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από την διακονία και την υπηρεσία του συνανθρώπου.

Αυτή ήταν η στυγνή εικόνα των αρχόντων της εποχής εκείνης, που ακόμα για τους υπηκόους τους είχαν εξουσία να αφαιρέσουν και την ίδια τους την ζωή. Βλέπεται ο Χριστός δεν ήλθε να αφαιρέσει την ζωή κανενός, αλλά αντίθετα ήλθε να εμβολιάσει την αιώνια ζωή σε όλους», ανέφερε.

Τέλος, ο Κωνσταντίας Βασίλειος, υπογράμμισε ότι «το παράδειγμα είναι που καλούμαστε εμείς να ακολουθήσουμε, ούτως ώστε να συμπορευθούμε μαζί με τον Κύριο Ιησού Χριστό την πορεία του Πάθους, την οποία θα ζήσουμε αυτές τις μέρες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος».

 Πηγή:romfea.gr

Αρέσει σε %d bloggers: