Τώρα την άνοιξη «ακούστε» τα πόδια σας

4BA170DCC086CA141ED623BF65E5BF09Εάν αναρωτιέστε: «Να ακούσω τα πόδια μου;».

Η απάντηση είναι «Και βέβαια ναι!». Κόπωση, πόνος, οίδημα, αίσθημα βάρους μπορεί να είναι ο τρόπος που έχουν διαλέξει τα πόδια σας, για να σας πούνε ότι χρειάζονται βοήθεια.

Κυριάκος Κτενίδης, αναπλ. καθ. Αγγειοχειρουργικής ΑΠΘ, πρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας

Κόκκινες φλεβίτσες, που συνεχώς εμφανίζονται σε περισσότερα σημεία, μπλε φλέβες που πετάγονται προς τα έξω και πονούν είναι τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία μιας χρόνιας πάθησης που λέγεται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, όπως όλες οι χρόνιες παθήσεις, πρέπει να αντιμετωπίζεται σε συνεχή βάση και όχι περιοδικά. Ασφαλώς, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο κατά το καλοκαίρι, ενώ τώρα την άνοιξη οι περισσότεροι, και κυρίως οι γυναίκες, παρατηρούν συχνότερα ότι τα πόδια τους πρήζονται όταν κάνει ζέστη.
Τα κυριότερα συμπτώματα που νιώθει κάποιος στα πόδια του είναι το αίσθημα βάρους, τάσης, καύσου, πόνος καθώς επίσης και κράμπες, που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Σε προχωρημένα στάδια η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, όταν δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά εγκαίρως, αναγκαστικά οδηγεί σε επεμβάσεις όπως σκληροθεραπεία, ραδιοκύματα και αφαίρεση σαφηνούς φλέβας.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλεβικά προβλήματα των κάτω άκρων ταλαιπωρούν πάνω από πάνω από 1 – 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60% – 70%) να είναι γυναίκες. Ειδικότερα, περίπου 20% των γυναικών χωρίς παιδιά παρουσιάζουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, ενώ μετά από κύηση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10%.
Οι κύριοι παράγοντες προδιάθεσης της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας είναι γενετικοί (π.χ. δομικές βλάβες φλεβικών βαλβίδων), η ηλικία (αυξάνεται με την ηλικία στους άνδρες και στις γυναίκες) και το γυναικείο φύλο όπου οι ορμονικές μεταβολές, η κύηση και η λοχεία αποτελούν ανεξάρτητους αιτιολογικούς παράγοντες. Δευτερεύοντες παράγοντες είναι η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η παρατεταμένη όρθια ή καθιστή στάση στην καθημερινότητα του ασθενούς, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, η δυσκοιλιότητα, οι παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος κ.ά.

Επιλέγοντας την κατάλληλη θεραπεία
Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι αντιμετωπίσιμη κυρίως στα πρώτα στάδια της με γενικές συστάσεις, εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, κινησιοθεραπεία και λήψη bιο-φλαβονοειδών σκευασμάτων.
Η χρήση bio-φλαβονοειδών, που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis Vinifera), το οποίο περιέχεται σε εξειδικευμένα προϊόντα, όπως το Antistax®, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και πολύχρονη κλινική εμπειρία, όχι μόνο ανακουφίζει από τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους και πόνο, αλλά διατηρεί την καλή φλεβική λειτουργία, μειώνει την εμφάνιση οιδημάτων (πρησμένα πόδια) και ενδυναμώνει τις φλέβες
Το Antistax® είναι το μοναδικό προϊόν που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σ’ αυτή την κατηγορία, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με τεκμηριωμένες τις παραπάνω δράσεις και το καλό προφίλ ασφάλειας. Είναι επίσης το μοναδικό προϊόν που διατίθεται σε δισκία, gel και massage cream. Η τελευταία είναι κατάλληλη για τις περιπτώσεις που τα συνηθισμένα ενοχλητικά συμπτώματα είναι έντονα και πρέπει να αναζητείται αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Απευθύνεται κυρίως σε χρήστες πιο μεγάλης ηλικίας, με σοβαρότερα προβλήματα στα πόδια.
Τέλος, μερικές επιπλέον χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
1. Μην κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να αποφύγετε το πρήξιμο ελαττώνοντας την ποσότητα του νερού που καταναλώνετε.
2. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα, για να αποσυμφορήσετε το φλεβικό δίκτυο, ανυψώνοντας τα πρησμένα μέλη.
3. Όταν κάθεστε, φροντίστε τα πόδια σας να είναι ανασηκωμένα.
4. Αποφύγετε την ορθοστασία και την ακινησία.
5. Μην αμελείτε τη γυμναστική. Η ήπια μορφή άσκησης βοηθάει στην καλή ροή αίματος. Tο περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι είναι ιδανική μορφή άσκησης.
6. Αποφύγετε να φοράτε παπούτσια που σας δυσκολεύουν στο περπάτημα και σας πιέζουν, όπως π.χ. ψηλά τακούνια. Για τις καθημερινές δουλειές προτιμάτε αθλητικού τύπου παπούτσια.
7. Ανακουφίστε τα πρησμένα άκρα, κάνοντας ντους με δροσερό νερό (ποτέ με καυτό), δύο φορές την μέρα και μετά το ντους ρίχνετε κρύο νερό, για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος.
8. Αποφύγετε την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοθεραπεία.
9. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας.

Φωτογραφία: health.in.gr 

Πηγή:makthes.gr 

Αρέσει σε %d bloggers: