Λειτουργία και Λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

L1040208Ο εορτασμός του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η πόλη του Αγρινίου τίμησε κι εφέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου της, αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.

Το πρωί της Πέμπτης 9 Μαΐου 2013 τελέσθηκε στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Τον θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Λαυρέντιος Καρανάσιος, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος και ο πολυσέβαστος συμπολίτης μας Μητροπολίτης Ευρίπου κ. Βασίλειος.

Το απόγευμα τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού Λειψάνου του αγίου Χριστοφόρου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως.

Στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε η αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς, που κατέκλυσαν την πλατεία και τους πέριξ αυτής δρόμους, ο Μητροπολίτης Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στην πανευφρόσυνη χαρά της Αναστάσεως που χαρίζει ο Χριστός και βιώνει η Εκκλησία μέσα στη θεία Λατρεία και ιδίως στη θεία Λειτουργία. «Η χαρά εκφράζεται με την κοινωνία των προσώπων. Ο Άγιος Χριστοφόρος βίωσε αυτή τη χαρά και την αγάπη του Χριστού και με το θυσιαστικό του φρόνημα μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας «Σήμερα προσπαθούν να μας πάρουν αυτή τη χαρά, δίδοντάς μας υλικά αγαθά και χρήματα. Η Εκκλησία είναι αυτή όμως που πρέπει να δώσει και πάλι ελπίδα στον κόσμο και να μεταφέρει τη χαρά της Αναστάσεως στην εποχή μας».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, καθώς και τον Δήμαρχο, τους εκπροσώπους των αρχών της περιοχής και όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων και αναφέρθηκε στον σύνδεσμο των κατοίκων του Αγρινίου με τον «μαρτυρικό πολιούχο» τους άγιο Χριστοφόρο.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής, στρατιωτικό άγημα του Αεροπορικού Αποσπάσματος Αγρινίου, η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου και αντιπροσωπείες πολιτιστικών και λαογραφικών ομίλων, καθώς και μαθητές των σχολείων της πόλεως και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

L1040174

 

 

L1040183

 

 

L1040185

 

 

 

 

L1040186

 

L1040192

 

 

L1040193

 

 

L1040196

 

 

L1040202

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

 ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  

Αρέσει σε %d bloggers: