«ΛΟΓΟΣ ΕΛΠΙΔΟΣ» – Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων Αποστόλου Δανιηλίδου

Ο Γέρων Δέρκων Απόστολος

Ο Γέρων Δέρκων Απόστολος

Του Αντ. Στεφ. Παριζιάνου

Με άριστο περιεχόμενο και ως ένας ύμνος προς την Ι. Θεολογική Σχολή της Χάλκης και προς την Ι. Μονή Αγίας Τριάδος, κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Σεβ. Μητροπ. Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, με τον επάνω αναφερόμενο τίτλο.
Το βιβλίο περιέχει σειρά ομιλιών και κηρυγμάτων, προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, σειρά ομιλιών στο Άγιο Όρος, περιγραφές προσκυνηματικές, επικήδειους λόγους και διάφορα άρθρα που δημοσιεύτηκαν, από το 1995 μέχρι το 2005.
Το βιβλίο ξεκινά με το εξής χαρακτηριστικό αφιερωματικό προλογικό σημείωμα: «Τη Τροφώ Σχολή και Μονή της Αγίας ομοουσίου και Παντουργού Τριάδος, εις ελαχίστην αντίδοσιν των θρέπτρων και των εξ αυτής παντοίων δωρημάτων, ο ταπεινός καθηγούμενος ταύτης διάκονος τε ομού και υπηρέτης Απόστολος έσχατος εν επισκόποις, Μοσχονησίων ταπεινός αρχιθύτης». 
Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην συγχαρητήρια επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Παρακολουθούντες αξιοχρέως και εν στοργική αδελφική αγάπη και τιμή την επί δεκαετίαν όλην ένζηλον διακονίαν και προσφοράν της υμετέρας αγαπητής Ιερότητος προς την Ιεράν καθ΄ημάς Πατριαρχικήν και Σταυροπηγιακήν Μονήν της Αγίας Τριάδος Χάλκης, υπό την ιδιότητα του ηγουμένου αυτής προαγόμεθα… ίνα εκφράσωμεν τας θερμάς ευχαριστίας και τα συγχαρητήρια της Μητρός Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας διά την πρόφρονα και φιλογενή αυτής διάθεσιν…. προς εκπλήρωσιν της ανατεθείσης αυτή διακονίας…». 
Ακολουθεί το γραπτό του μακαριστού Μητροπολίτη Αυστρίας κυρού Μιχαήλ αντί προλόγου με τον εξής χαρακτηριστικό τίτλο «Χαιρετισμός στον βιγλάτορα της Χάλκης»και συνεχίζει με την επίσης χαρακτηριστική πρώτη παράγραφο: «Πόλις-Φανάρι-Χάλκη. Τριάς ομοούσιος και αχώριστος. Τριλογία στην ψυχή του Ρωμιού, όχι μόνο του Κ/πολίτη».
Οι ομιλίες ξεκινούν με την αντιφώνηση του γράφοντος κατά την χειροτονία του σε πρεσβύτερο στις 21 Νοεμβρίου του 1995. Διαβάζοντας τις ομιλίες το βιβλίο δίνει την εντύπωση μιας ιστορικής αναδρομής σε λειτουργίες, τελετές, επετείους, περιγραφές εκδηλώσεων, νεκρώσιμες ακολουθίες και επισκέψεις στο Άγιον Όρος. Με την καταγραφή αυτών και την έκδοση των γίνονται πλέον κτήμα «εσαεί» αυτών που ενδιαφέρονται με την ιστορία των εδώ δρωμένων. Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Δέρκων κατάγεται από το Γέλδεγιρμεν της Χαλκηδόνας και ο αείμνηστος Στάθης Αρσενιάδης τον καλούσε να προεξάρχει περιστασιακά σε ακολουθίες αλλά κυρίως σε μία στάση Χαιρετισμών. Στη σελίδα 476 αναφέρεται ο λόγος που εκφωνήθηκε το 2001 κατά την Γ’ Στάση. Το αναφέρω ιδιαίτερα καθότι ο αείμνηστος το είχε καύχημα ότι προεξάρχει της ακολουθίας Μητροπολίτης γόνος της Κοινότητας.
Συγχαίρω με σεβασμό τον Γέροντα Μητροπ. Δέρκων κ. Απόστολο για την παρούσα επιμελημένη έκδοση και εκφράζω ιδιαιτέρως τις ευχαριστίες μου για την τιμή να με αφιερώσει ένα αντίτυπο του βιβλίου του.
«Λόγος ελπίδος που δημιουργήθηκε στον Λόφο της Ελπίδος».

Πέρα – Πάσχα 2013

Πηγή:fanarion.blogspot.gr 

Αρέσει σε %d bloggers: