To μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας εκπέμπει S.O.S.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΥΡΟΒΛΥΤΟΥ ΠΑΛΑΙΡΟΥ (ΖΑΒΕΡΔΑΣ) ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (3).JPG

πηγή: ΨΗΦΙΔΕΣ

Νοτιοδυτικά της Παλαίρου , στα ριζά της δυτικής οροσειράς των Ακαρνανικών που είναι γνωστή με το όνομα Σερέκας, βρίσκεται σε περίβλεπτη θέση, από το 1752, η μονή Αγίου Δημητρίου.

Η Μονή βρίσκεται   σε πλαγιά  κατάφυτη από ελιές  και άλλα δένδρα καθώς και από πυκνή βλάστηση,που σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα  του Ιονίου ,που απλώνεται μπροστά , δημιουργεί ένα ειδυλλιακό  φυσικό  περιβάλλον,πραγματικό κόσμημα για την περιοχή

Σύντομα Ιστορικά στοιχεία.       Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Βιβλιοπρόταση: π. Διονύσιος Ταμπάκης -Προσευχητάριο για ειδικές περιστάσεις

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άθως το «Προσευχητάριον Ειδικών Περιστάσεων» που στόχο έχει να βοηθήσει κάθε πιστό να αντιμετωπίσει τις ποικίλες δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει στη ζωή του αλλά και να αποτελέσει έναν πνευματικό οδηγό για την προσευχή υπέρ αλλήλων.
Για τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, το κάθε πρόβλημα των ανθρώπων ήταν σημαντικό και σεβαστό. Και επειδή οι περιπτώσεις των προβλημάτων ήταν πολλές, εκείνος, ως ιερέας, διάβαζε για περιπτώσεις που δεν εύρισκε στο ευχολόγιο Ψαλμούς αντί ευχών για την εκάστοτε ανάγκη.
Έχοντας αυτά κατά νουν ο συγγραφέας, προσπάθησε να κατατάξει τους Ψαλμούς ανάλογα με τις διάφορες περιστάσεις, καθώς και για τις σύγχρονες ανάγκες και τα νεοφανή προβλήματα που συναντούμε στην καθημερινότητά μας: κατάθλιψη, κίνδυνοι από την οθόνη, ναρκωτικά, ανεργία, διαζύγια και πολλά άλλα.
Οδηγός σ’ αυτό το δρόμο της προσευχής είναι, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, το Ψαλτήρι και το Ευαγγέλιο, ο Υμνογραφικός πλούτος της Εκκλησίας και η μονολόγιστη Ευχή.
Ένα εύχρηστο πνευματικό βοήθημα για όσους πιστούς, σε κάθε περίσταση της ζωής τους, επιθυμούν ν’ απευθυνθούν με ορθό τρόπο στο Θεό.  Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »
Αναρτήθηκε στις Ανακοινώσεις. Leave a Comment »

«Ευτυχής ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος» (αν θυμάμαι καλά, η Λωξάντρα το έλεγε, στα δύσκολα)

Μεγάλος ο λόγος, βαθύ το νόημά του,  Και κάθε που τα λόγια της σκέφτομαι,

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Αναρτήθηκε στις Γενικά. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Blessed Child Musa of Rome (May 16)

Saint Musa lived during the fifth century. She was distinguished for her pure life. St Gregory Dialogus included her story in his DIALOGUES, saying that he had heard these things from Musa’s brother Probus.

The Most Holy Theotokos once appeared to Musa in a dream, surrounded by girls dressed in white. She asked her, «Do you wish to live together with these maidens in my court?» Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Με λαμπρότητα εόρτασε η Εύβοια τους προστάτες της

VatopaidiFriend: Ας σημειωθεί ότι εκτός από τους 26 ανακηρυγμένους αγίους της Εύβοιας, οι οποίοι απαριθμούνται στο τέλος του παρόντος άρθρου, η αγία αυτή νήσος ανέδειξε και στις μέρες μας τους γνωστούς αγίους γέροντες Πορφύριο, Σίμωνα (Αρβανίτη) και Ιάκωβο (Τσαλίκη). 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Είπεν ο Γέρων… Περί Γάμου

Φρίκη και σκότος, ερημιάς

έστω ζωής, ίχνος καμιάς

και ευθύς Θεός, από καρδιάς,

με Λόγον Θείον, δια μιας

ύδωρ και φως να ψηλαφάς,

και ουράνια , έδωσε για εμάς…

Το χώμα πήρε και έπλασε

μορφήν τινός ανθρώπου,

πνοήν του φύσηξεν, ευθύς

άρχων, γένη του τόπου… Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Μια νέα, αποκαλυπτική ομιλία του γέροντα Εφραίμ

Λεπτομέρεια παλαιάς τοιχογραφίας από το παρεκκλήσι της Αγίας Ζώνης στην Μονή Βατοπαιδίου.

Ομιλία με θέμα «Η υποδοχή, η φιλοξενία και η πνευματική στήριξη των επισκεπτών στις Ιερές Μονές» έκανε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαίδιου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ στη Β’ Μοναστική Ημερίδα με θέμα «Μοναχισμός και κόσμος».

Να αναφερθεί, ότι το η Μοναστική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου Παλαμά στα Κουφάλια, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Η ομιλία του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαίδιου Εφραίμ, ο οποίος πρόσφατα αποκαταστάθηκε από την Γεροντεία στα πλήρη καθήκοντα του έχει ως εξής:

Ο μοναχός κάνοντας την αποταγή του δεν φεύγει από τον κόσμο γιατί μισεί τον κόσμο, αλλά γιατί ελκύεται από τον Χριστό για μία πληρέστερη γνωριμία και ένωση μαζί Του. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Στα σκουπίδια το ένα τρίτο των τροφίμων

Αγοράζουμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων, σχεδιάζουμε λάθος τις αγορές μας, υποκύπτουμε στη γοητεία της καλής εικόνας και εμφάνισης των τροφίμων, σε διαφημιστικές εκστρατείες «αγόρασε τρία, πλήρωσε δύο». Αποτέλεσμα; Κάθε χρόνο χάνονται από την παραγωγή στη διάθεση ή πετιούνται ως απορρίμματα 1,3 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι τροφίμων, το ένα τρίτο της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

St. Vitus (May 16)

The Holy Martyrs Vitus, Modestus, and Crescentia suffered for Christ during the reign of Emperor Diocletian (284-305).

St Vitus was the son of an illustrious Sicilian dignitary, the pagan Gelas. Gelas tried to turn his son from Christianity, but failed. Paternal love then turned to hatred, and he decided to kill Vitus. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Γέμισαν οι νέοι τις εκκλησίες! Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά η προσέλευση εφέτος (δηλαδή το 2011).

Του Γιάννη Ζωράκη

Τα «θάρρη» τους στην Εκκλησία έχουν πλέον ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στο Ηράκλειο και κυρίως νέοι.

Χιλιάδες πιστών σε όλη την πόλη προσέρχονται μαζικά και με ευλάβεια σε όλες τις ενορίες, αντιλαμβανόμενοι αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα και τους ίδιους, τη σπουδαιότητα της Πίστης.

Νέοι, νέες, αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετέχουν σε όλα τα μυστήρια και θείες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, θεωρώντας πλέον την πίστη στο Θεό και την Ορθοδοξία ως μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο εξόδου από την κρίση. Η ουσιαστική διαφοροποίηση στη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα δεν έγκειται απλά στο γεγονός Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Άγιος Νικόλαος ο εκ Μετσόβου

Μαρτύρησε στα Τρίκαλα στις 17 Μαΐου 1617

Ο άγιος νεομάρτυς Νικόλαος καταγόταν από το Μέτσοβο της Ηπείρου, από γονείς ευσεβείς. Νέος στην ηλικία πήγε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας ,όπου εργαζόταν σ’ ένα φούρνο. Μετά από αρκετό καιρό κάποιοι Τούρκοι, με δόλο, με υποσχέσεις, με φοβερισμούς και συκοφαντίες τον κατάφεραν ν’ αρνηθεί τον Χριστό. Σύντομα όμως συνειδητοποίησε τι έκανε, επέστρεψε στην πατρίδα του και ζούσε πάλι ως χριστιανός. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Το άγιο παιδί Δημήτριος ο Μοσχοβίτης, ο Θαυματουργός

Γιος του Ιβάν Δ’ του Τρομερού και αδελφός του τελευταίου τσάρου της δυναστείας των Ρούρικ, Θεόδωρου Ιβάνοβιτς, ο Δημήτριος γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1581. Μετά τον θάνατο του Θεόδωρου κλήθηκε να τον διαδεχθεί, αλλά όντας μόνο εννέα χρονών

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Εντοπίστηκαν βλαστικά κύτταρα πνευμόνων ανθρώπων

Εντοπίστηκαν βλαστικά κύτταρα πνευμόνων ανθρώπων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνονται μόνα τους, για πρώτη φορά από Αμερικανούς επιστήμονες. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στη θεραπεία των χρόνιων πνευμονικών παθήσεων. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν πνευμονικά κύτταρα μόνο μέσω της χρήσης εμβρυικών βλαστικών κυττάρων, αλλά αυτή τη φορά απομόνωσαν απευθείας πνευμονικά βλαστικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας χειρουργικά δείγματα ανθρώπινου πνευμονικού ιστού. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Δεν αισθάνομαι χαζός πια…(3)

Μετά από αυτές τις φωτογραφίες…δεν θα αισθανόμαστε τόοοσο χαζοί…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Παθοκτονία*

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Ο λόγος σήμερα θα ασχοληθεί με το θέμα των παθών. Ένα θέμα που θα πρέπει πάντοτε να μας απασχολεί. Να εργαστούμε επισταμένα για την εκρίζωση ή μεταποίηση των παθών και την εμφύτευση και καλλιέργεια στην καρδιά των αρετών. Αυτό είναι το κύριο έργο της εργασίας των πράγματι πνευματικών ανθρώπων, για να γεμίσει η ζωή αληθινή χαρά και ειρήνη. Η παρουσία των δαιμονοκίνητων παθών δυσχεραίνει τη ζωή και την κάνει άχαρη, μουντή, κουραστική και ανιαρή. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »