Ο Ηγούμενος Εφραίμ στην Θεολογική Σχολή Αγ. Πετρούπολης

Στην Θεολογική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης μιλάει αυτή την ώρα ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, σε μια κατάμεστη αίθουσα από φοιτητές και καθηγητές.

Ο Ηγούμενος γέροντας Εφραίμ στην αρχή της ομιλίας του, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές και σε εκείνους που πρόκειται να ιεροθούν, πως πρέπει να είναι άξιοι της ιεροσύνης.

Επίσης αναφέρθηκε στην κάθαρση της καρδιάς, τον φωτισμό του νου και της ασκήσεως.

«Όπως ο ίδιος ο Χριστός ασκήθηκε στην έρημο, έτσι και εμείς οφείλουμε να ζούμε σαν σε έρημο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γέροντας Εφραίμ.

Σε άλλο σημείο ο γέροντας τόνισε ότι «ο Χριστός εποίησε και δίδαξε. Έτσι και οι φοιτητές πρώτα οφείλουνε να ποιούνε στην ζωή τους και μετά να τολμήσουνε να διδάξουνε».

Εν συνεχεία ο Ηγούμενος Εφραίμ δέχθηκε ερωτήσεις, όπως: α) Αν οι λογισμοί αδυναμίας πρέπει η όχι να μας φοβίζουν να προσερχόμαστε στη Θεία Κοινωνία, για την οποία απάντησε ότι προ των θυρών του ναού σου παρέστηκε και των δεινών λογισμών ουκ αφείσταμε… Να μην μας απομακρύνουν οι λογισμοί από την Θεία Μετάληψη.

Επίσης απάντησε και για πως πρέπει να ασκεί καθήκοντα ένας Σχολάρχης, αλλά και πως ένας Ηγούμενος στο Μοναστήρι, τονίζοντας ότι ο Ηγούμενος δεν πρέπει να είναι διοικητής σε ένα Μοναστήρι.

Σε έρωτηση εάν πρέπει η παιδεία είναι απαραίτητη για τους μοναχούς, ο γέροντας Εφραίμ τόνισε: «Αν κάποιος έχει παιδεία πριν πάει στο Μοναστήρι είναι καλό. Αλλά όχι απαραίτητο. Γιατί στο μοναστήρι θα λάβει την παιδεία που του χρειάζεται.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, ο Ηγούμενος Εφραίμ και ο Σχολάρχης σύμφωνησαν κάθε χρόνο η Μονή Βατοπαιδίου θα φιλοξενεί 30 φοιτητές.

πηγή: romfe.gr