Ήθη και έθιμα της γιορτής των Θεοφανίων

CB4869DF0DDA7207311AEDB6E0F56349  Αθήνα

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γιορτάζονται πανηγυρικά μέσα από διάφορα ήθη και έθιμα.

 

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Το ετήσιο σάρωμα της Βασιλικής της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ (VIDEO)

saroma-13Την Τετάρτην, 20ην Δεκεμβρίου 2012/ 2αν Ιανουαρίου 2013, έλαβε χώραν το ετήσιον σάρωμα, ήτοι ο ετήσιος καθαρισμός της Βασιλικής της Γεννήσεως εις Βηθλεέμ.

Το ως άνω γεγονός λαμβάνει χώραν άπαξ του έτους προ της εορτής των Χριστουγέννων με το Ιουλιανόν ημερολόγιον εις ημερομηνίαν καθοριζομένην υπό των Ορθοδόξων και ανακοινουμένην υπ’ αυτών εις τους συμμετέχοντας του καθαρισμού τούτου Φραγκισκανούς και Αρμενίους  και εις την εκάστοτε κρατούσαν κυβέρνησιν της περιοχής, κατά το έτος δε τούτο και τα πρόσφατα προηγούμενα έτη εις την Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν.

Η πράξις αύτη του σαρώματος γίνεται δια τον καθαρισμόν των χώρων της Βασιλικής της Γεννήσεως, μάλλον όμως κυρίως δια την δήλωσιν των δικαιωμάτων είτε ιδιοκτησίας είτε χρήσεως λατρείας  μόνον, μέσω του σαρώματος τούτου.

Κατά το έτος τούτο συμμετέσχον εις το σάρωμα οι Αγιοταφίται διακονηταί του προσκυνήματος της Βηθλεέμ, οι Αγιοσαββίται Πατέρες, άλλοι Αγιοταφίται εκ νότου και βορρά ελθόντες και βεβαίως εξ Ιεροσολύμων, τη ευλογία και αυτοπροσώπω επί τόπου παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και τη παρουσία εκπροσώπων της Παλαιστινιακής Αυτονομίας, ήτοι του Προέδρου της Επιτροπής Χριστιανικών Υποθέσεων κ. Χάνα Αμήρε και των μελών αυτής κ.  Αΐσσα Κασισίγιε και κας Χουλούντ Νταϊέμπες και του πρώην Υπουργού κ. Ζιγιάντ Μπάντακ και των εκπροσώπων της Κοινότητος των Φραγκισκανών και της Κοινότητος των Αρμενίων. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Λατρευτικά έθιμα των Θεοφανείων

Διακρίνονται οι Ιερείς, από αριστερά προς τα δεξιά, κάτω: παπα-Γιώργης Μπονάκης, εφημέριος Παναγίας Λιμνιάς Σκιάθου, παπα-Γιώργης Ρήγας (Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου) και παπα-Γρηγόρης Καλοειδής, εφημέριοι των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, και πίσω τους: ο παπα-Θεόφιλος Μπουσιόπουλος, ηγούμενος Ι. Μ. Παναγίας Εικονίστριας και ο παπα-Δαμιανός Παρίσης, ηγούμενος Ι. Μ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Δεκαετία του ’30. Από το αρχειακό υλικό του Πνευματικού Κέντρου Ενοριών Σκιάθου (πηγή: www.pkins.gr)

Διακρίνονται οι Ιερείς, από αριστερά προς τα δεξιά, κάτω: παπα-Γιώργης Μπονάκης, εφημέριος Παναγίας Λιμνιάς Σκιάθου, παπα-Γιώργης Ρήγας (Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου) και παπα-Γρηγόρης Καλοειδής, εφημέριοι των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, και πίσω τους: ο παπα-Θεόφιλος Μπουσιόπουλος, ηγούμενος Ι. Μ. Παναγίας Εικονίστριας και ο παπα-Δαμιανός Παρίσης, ηγούμενος Ι. Μ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Δεκαετία του ’30. Από το αρχειακό υλικό του Πνευματικού Κέντρου Ενοριών Σκιάθου (πηγή: http://www.pkins.gr)

Την ημέρα των Θεοφανείων ξεχωρίζει η τελετή του αγιασμού των υδάτων. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα  γίνεται η τελετή της καταδύσεως του τιμίου Σταυρού η οποία και δεσπόζει της τελετής του αγιασμού. Οι «βουτηχτάδες» πηδούν στα νερά και συναγωνίζονται ποιος θα πιάσει πρώτος τον Σταυρό. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Συνέλαβαν 41 Χριστιανούς στη Σαουδική αραβία, επειδή ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα

islam(5)Η θρησκευτική (!!!) αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας εισέβαλε σε ένα σπίτι στην επαρχία της Αλ – Τζουφ, συλλαμβάνοντας περισσότερα από 41 άτομα, που «σχεδίαζαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το βράδυ η Αστυνομική Διεύθυνση.

Το περιστατικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά από απαγορεύσεις εναντίον όσων κατοίκων απειλούν την σφιχτή θρησκευτική ιδιοσυγκρασία της χώρας.

Ως ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου έγιναν οι συλλήψεις φέρεται ένας Ασιάτης διπλωμάτης, ενώ οι συλληφθέντες είναι 41 Χριστιανοί και 2 Μουσουλμάνοι από Σ. Αραβία και Αίγυπτο.  Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

«Μαύρη Καλλονή»: Ο πρώτος μετεωρίτης από τον Άρη «βρέθηκε» στη Σαχάρα

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον πρώτο μετεωρίτη από τον πλανήτη Άρη στη Σαχάρα, ένα δείγμα ηλικίας 2,1 δισεκατομμυρίων ετών που περιέχει δέκα φορές περισσότερο νερό από κάθε άλλο πέτρωμα που προέρχεται από τον Κόκκινο Πλανήτη.

115764-meteoritis-planitis-aris-94091

Ο μετεωρίτης που ακούει στο κωδικό όνομα NWA 7034 δεν μοιάζει με κανέναν από τους 110 «αρειανούς» μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη και μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα ευρήματα των σκαφών Curiosity και Opportunity της NASA στον Άρη. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Η παρουσία του Θεού μέσα στο Σύμπαν (Μέρος Β´ τελευταίο)

[el]image1 (20)Αρχιμ. Επιφανίου Χατζηγιάγκου
Φυσικού

 

«Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν θεού»

Όλα αυτά και άλλα πολλά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας πάνσοφος και παντοδύναμος δημιουργός που τα σχεδίασε και τα έπλασε.
Το αχανές Σύμπαν με τα τρισεκατομμύρια άστρα, οι αρμονικές κινήσεις τους, η μυστηριώδης έλξι που τα συγκρατεί, ο θαυμαστός μηχανισμός με τον οποίο φωτοβολούν, η γενικότερη τάξι που επικρατεί στο Σύμπαν, οι τέλειοι νόμοι που το κυβερνούν, καθώς και ένας βαθύτερος σκοπός που κρύβεται σ’ αυτό, μας προκαλούν τον θαυμασμό και την έκπληξι. Δεν μπορεί όλα αυτά να έγιναν τυχαία. Όλα μαρτυρούν και φωνάζουν με μια σιωπηλή κραυγή, ότι υπάρχει Θεός, και όλα ψάλλουν και υμνούν με μια μυστική μελωδία τα μεγαλεία του Πλάστη. «Οι ουρανοί διη γούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών αυτού αναγ γέλλει το στερέωμα». (Ψαλμ. 18, 2). Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Πεντέλης, η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.

IMG_3968

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο Καθηγούμενος της Μονής, Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, συμπαραστατούμενος από πατέρες της Μονής.

Ακολούθησε η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, όχι στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού όπως είθισται, αλλά εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής λόγω του τσουχτερού κρύου και της βροχής.

Ο Σεβασμιώτατος Καθηγούμενος ευχήθηκε στους πιστούς «αυτό το νέο έτος να είναι ευλογημένο από αυτή την ημέρα»

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες τον Αγιασμό των Υδάτων παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που στο τέλος προσκύνησε τον Σταυρό από τα χέρια του Καθηγουμένου της Μονής.

Του Σπύρου Παπαγεωργίου Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Λόγος εις τα Άγια Θεοφάνεια του εν Αγιοίς Πατρός Ημών Πρόκλου Πατριάρχου Κωνταντινουπόλεως

theofaniaaa (1)Φάνηκε ο Χριστός στον κόσμο και τον άχαρο κόσμο στόλισε μ᾿ απέραντη ευφροσύνη.

Σήκωσε πάνω Του την αμαρτία του κόσμου, και κατεπάτησε για πάντα τον εχθρό του κόσμου.

Αγίασε τις πηγές των υδάτων και φώτισε τις ψυχές των ανθρώπων. Θαύματα αναμείχθηκαν με μεγαλύτερα θαύματα.
Σήμερα, από τη χαρά που έφερε ο Σωτήρας μας Χριστός, χωρίστηκαν η γη και η θάλασσα και απ᾿ άκρη ως άκρη γέμισε ο κόσμος ευφροσύνη.

Η σημερινή γιορτή αποκαλύπτει μεγαλύτερα θαύματα από εκείνη της Χριστουγεννιάτικης νυχτιάς.

Γιατί εκείνη την νύχτα που μας πέρασε χαιρότανε μονάχα η γη, καθώς βάσταζε πάνω της στην αγκαλιά της φάτνης τον Παντοκράτορα Θεό.   ήμερα όμως, που γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια, ευφραίνεται μαζί της και η θάλασσα.

Καί ευφραίνεται γιατί διά μέσου του Ιορδάνη λαμβάνει μέρος και αυτή στην ευλογία του αγιασμού. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Εκδήλωση μνήμης για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο

Η κ. Σάσα Βούλγαρη, Ψυχοπαιδαγωγός και Αφήγητρια παραμυθιών, αφηγείται Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Η κ. Σάσα Βούλγαρη, Ψυχοπαιδαγωγός και Αφήγητρια παραμυθιών, αφηγείται Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Θεολόγος, Αγιογράφος

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του σκιαθίτη λογοτέχνη, έλαβε χώρα Εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών και ο Δήμος Σκιάθου και επιμελήθηκε η Αθηνά Παπαγεωργίου, Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη.

Την Εκδήλωση προλόγισαν ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης που ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή διοργάνωση της Εκδήλωσης αλλά και ευχήθηκε ενότητα, ομόνοια και ομοψυχία στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας, δυνάμεις που μπορούμε να αντλήσουμε από τον Παπαδιαμάντη. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος – Νίκη του Χριστού και θεία λογική

m2

Ομιλία στον Ιερό Ναό του Αγίου Βαρνάβα

-Ανάλυση της θείας Λειτουργίας Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Μνήμη κοιμήσεως 2 σύγχρονων αγιασμένων Γερόντων (4 Ιανουαρίου)

image03Συντάχθηκε από την Θεολόγο – Υποψήφια Μεταπτυχιακού

Διπλώματος Θεολογίας, Ιωάννα Κ. Λυμπεροπούλου.

 

Η 4η Ιανουαρίου είναι ημερομηνία της κοίμησης δύο συγχρόνων αγιασμένων αγωνιστών της Εκκλησίας μας που αγάπησαν πολύ το Χριστό και έκαναν πράξη τον ευαγγελικό λόγο. Ασκήθηκαν στην υπομονή, την αγάπη και παράλληλα διακρίθηκαν για την αρετή, την ταπείνωση και την αγιοπνευματική πορεία του βίου τους. Είναι ο όσιος Μοναχός Νικηφόρος Τζανακάκης εκ Σηρικαρίου Χανίων και ο σημειοφόρος Λευίτης Νικόλαος Πέττας εκ Πατρών. Μάλιστα ο πρώτος πρόσφατα κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνήλθε από 1ης μέχρι 3ης Δεκεμβρίου 2012. Αξίζει και μας βοηθάει στον καθημερινό μας αγώνα, να πληροφορηθούμε κάποια στοιχεία για τη ζωή και των δύο.

 

Όσιος  Νικηφόρος  ο  Λεπρός  εκ  Σηρικαρίου  Κισάμου

Ο Όσιος Μοναχός Νικηφόρος γεννήθηκε το 1890 στο Σηρικάρι Χανίων, ένα πλούσιο σε φυσική ομορφιά ορεινό χωριό της Κρήτης. Το χωριό του είχε το εξής χαρακτηριστικό: ήταν χωρισμένο σε ένδεκα γειτονιές οι οποίες πήραν και την ονομασία τους από τις οικογένειες που πρωτοκατοίκησαν εκεί. Ο Άγιος γεννήθηκε στη γειτονιά των Κωστογιάννηδων.  Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Τούρτα Ganache με μπισκότα

Tourta_ganache_me_OREO_NΥλικά

  • Για τη Βάση:
  • 250 γρ. μπισκότα σοκολάτας γεμιστά
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα ωμή)
  • Για την Ganache:
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 400 γρ. σοκολάτα
  • 2 κ. σ. μέλι
  • 1 συσκευασία μίνι μπισκότα σοκολάτας γεμιστά Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος στη επιστολή του για τα Χριστούγεννα μιλάει για τις διώξεις εναντίον του Αρχιεπίσκοπου Αχρίδος Ιωάννη και της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

Στην φετινή επιστολή της Σερβικής Εκκλησίας για τα Χριστούγεννα, ο Πατριάρχης  Ειρηναίος αναφέρεται στη θρησκευτική δίωξη κατά του Αρχιεπισκόπου της Αχρίδος  Ιωάννη και της Ι. Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, μιλώντας ότι κατά το έτος ιωβηλαίου: 1.700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, το οποίο επέτρεψε την ελεύθερη ομολογία της χριστιανικής πίστεως, σήμερα στη ΠΔΓΜ εξακολουθεί να υπάρχει δίωξη εναντίων των Χριστιανών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, μόνο και μόνο επειδή υπάγονται στην κανονική αυτόνομη Εκκλησία και για αυτό το λόγο βρίσκονται υπό διωγμούς των κρατικών οργάνων της ΠΓΔΜ με συμφωνία της σχισματικής λεγόμενης «μακεδονικής εκκλησίας». Η επιστολή λέει:

«Τα Χριστούγεννα είναι ημέρα κατά την οποία απελευθερωθήκαμε από τα δεσμά της αμαρτίας, του θανάτου, και του σατανά, και τα φετινά Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε πριν από την έναρξη της τελετής για το επέτειο, 1.700 χρόνια του Διατάγματος των Μεδιολάνων, με το οποίο ο άγιος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έδωσε την ελευθερία στους χριστιανούς και το δικαίωμα της ελεύθερης ομολογίας του Χριστού. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Νεοειδωλολατρία

μωυσηςΣυμπληρώνεται επταετία από της αναγνωρίσεως, κατόπιν αποφάσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών (28-2-2006), του αρχαιοελληνικού δωδεκαθέου ως επίσημης θρησκείας.
Γράφει ο Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Η νεοειδωλολατρία τα τελευταία έτη γνωρίζει σχετική έξαρση στην Ελλάδα. Λατρεύεται ελεύθερα το μυθικό και εμπαθές δωδεκάθεο, με την τέλεση τελετών και μυστηρίων. Άνθρωποι μορφωμένοι παριστάνουν τους ιερείς και προσπαθούν να παρασύρουν συμπατριώτες τους, εκθειάζοντας το αρχαιοελληνικό κάλλος και θέλοντας να τους επαναφέρουν στην ειδωλολατρία.
Σε ομιλίες και γραφές τους εκφράζονται υποτιμητικά και κάποτε χλευαστικά για την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία. Υβρίζουν την εκκλησία, τον κλήρο και τον μοναχισμό. Φθάνουν σε ακρότητες και ανεπίτρεπτες απειλές.

Περιγελούν ό,τι το ιερό του χριστιανισμού με φοβερές υπερβολές. Δεν ντρέπονται να καθυβρίζουν και το πανίερο πρόσωπο του Χριστού. Μιλούν ακόμη στα βιβλία και τα περιοδικά τους για σφαγές των χριστιανών.

Υπάρχουν και αδαείς νεοειδωλολάτρες, παγανιστές, άθεοι και φανατικοί πατριώτες. Παρασύρονται από φθηνά και ατεκμηρίωτα κηρύγματα ότι οι χριστιανοί κατέστρεψαν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Ο προκλητικός προπαγανδιστικός παγανισμός φέρνει κάποια αποτελέσματα σε άπιστους και σε ημιμαθείς.

Γίνονται γραφικοί αρκετά, αν και είναι λίγοι, όταν λέγουν ότι ο χριστιανισμός υπήρξε άσπονδος εχθρός του ελληνισμού. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Μήνυση για απαγόρευση ισλαμικής μαντίλας κατά ορθόδοξου σχολείου της Αγγλίας

 Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Μήνυση κατά του ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου του Αγίου Κυπριανού που λειτουργεί κοντά στο Λονδίνο κατέθεσε ζευγάρι μουσουλμάνων, λόγω της απαγόρευσης στην κόρη τους να παρακολουθεί μαθήματα φορώντας την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα.

Οι γονείς της εννιάχρονης μαθήτριας λένε ότι η παρουσία της κόρης τους χωρίς κάλυψη της κεφαλής μπροστά σε άνδρες δασκάλους τώρα που πιστεύουν ότι έχει μπει στην εφηβεία είναι αμαρτία και ότι η απαγόρευση από το σχολείο συνιστά παραβίαση των θρησκευτικών της ελευθεριών.

Η διεύθυνση του σχολείου απαντά ότι το ζευγάρι είχε ενημερωθεί για τους κανόνες λειτουργίας κατά την εγγραφή της κόρης τους πριν από δύο χρόνια, όταν πήρε μεταγραφή από ιδιωτικό σχολείο. Η διευθύντρια Κέιτ Μαλιόκο δηλώνει ότι ο κανονισμός για την ένδυση των μαθητών είναι σαφής και συμφωνημένος με τους γονείς. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Φιλέτο με μανιτάρια, θυμάρι και μαυροδάφνη

Fileto-me-manitaria-thumari-kai-maurodafni_NEW (1)Υλικά

  • 2 φιλέτα μοσχαρίσια (μερίδες) πάχους 3,5 εκ. το καθένα, αχτύπητα. Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κόντρα ή κιλότο κομμένο σε φέτες πάχους 2 εκ.
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 16 ασπρομανίταρα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 φλιτζάνι άγρια μανιτάρια (πορτσίνι θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα μπαχαρικών)
  • 1/3 φλιτζανιού κονιάκ
  • ¾ φλιτζανιού μαυροδάφνη
  • 1 κλαδί φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Ρώσος υπήκοος ο Ντεπαρντιέ

1ccb0f0a977a249b38f69d109de0932d_MΟ Γάλλος ηθοποιός Ζεζάρ Ντεπαρντιέ έκανε γνωστό πως  υπέβαλε αίτημα για να του χορηγηθεί ρωσικό διαβατήριο και ο αίτημα του έγινε αποδεκτό από τον Βλάντιμιρ Πούτιν προς τον οποίο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του!

«Ναι, υπέβαλα αυτό το αίτημα για το διαβατήριο και χαίρομαι που έγινε αποδεκτό.
Αγαπώ τη χώρα σας τη Ρωσία, τους ανθρώπους της, την ιστορία της, τους συγγραφείς της», αναφέρει ο 64χρονος ηθοποιός σε αυτή την επιστολή που μεταδόθηκε στα γαλλικά από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal Pervyi.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Νυχτερινός τρόμος ή εφιάλτης;

2997B8D0BFDEFBF62CD5E1F331F65F87Ένα φαινόμενο που αφορά περίπου το 40% των νηπίων ζητάει – και βρίσκει – εξηγήσεις.

Συνήθως συμβαίνει γύρω στα μεσάνυχτα. ώρα που βρίσκεστε στον πιο βαθύ ύπνο, ένα ουρλιαχτό από το παιδικό δωμάτιo σας κάνει να πετάγεστε από το κρεβάτι. Τρέχετε στο κρεβάτι του παιδιού και το βρίσκετε καθιστό με τα μάτια ορθάνοιχτα να κλαίει τρομαγμένο.

Προσπαθείτε να το ηρεμήσετε, ακόμα και να του φωνάξετε, αλλά δείχνει να μην μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

Η διάγνωση είναι «Pavor nocturnes» ή αλλιώς «κρίση νυχτερινού τρόμου». Ένα απόλυτα αβλαβές φαινόμενο που εκδηλώνεται, βάσει αμερικανικής έρευνας, στο 39% των παιδιών νηπιακής ηλικίας και συγκεκριμένα μεταξύ δύο και επτά ετών. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

“Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις….”Σχετικές διδακτικές διηγήσεις του Γέροντος Δανιήλ του Κατουνακιώτη

ce93ceadcf81cebfcebdcf84cebfcf82ce94ceb1cebdceb9ceaecebbΈλεγε ό Γέρο – Δανιήλ ότι, στην Ιερά Σκήτη του Ξενοφώντος, ό Γέροντας της Καλύβας «Εισοδια της Θεοτόκου» Γρηγόριος Ιερομόναχος, είχε υποτακτικό πολύ απλό, αγαθό και άκακο, Θεοφύλακτο ονομαζόμενο.

Ό Μοναχός Θεοφύλακτος, κατά την εορτή των Θεοφανίων, πού γίνεται ό μεγάλος Αγιασμός, όταν άκουσε τα τροπάρια και τίς ευχές πού ψάλλει ή Εκκλησία μας και τα όποια λένε: «Σήμερον αγιάζεται ή φύσις των υδάτων…», του φάνηκε κάπως περίεργο και όταν τελείωσε ή τελετή, ρώτησε το Γέροντα του Παπα – Γρηγόρη : «Γέροντα, άκουσα στα τροπάρια και στις ευχές να λέτε πώς «Σήμερον αγιάζεται ή φύσις των υδάτων…», πώς γίνεται αυτό το πράγμα και όλα τα νερά αγιάζονται; Αγιάζονται και τα νερά της θαλάσσης;»

Ό Γέροντας του Παπα – Γρηγόρης σ’ αυτά απάντησε:

— Αδελφέ Θεοφύλακτε, ό Πανάγαθος θεός, με τίς προσευχές των ανθρώπων, πού γίνονται με ταπείνωση, από αδιάκριτη και ακλόνητη πίστη, με την επιφοίτηση της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, επενεργεί επί των εμψύχων και αψύχων ακόμη μεταβάλλει αυτά και τα αγιάζει, για να καθαρίσει και αγιάσει μ’ αυτά τους πιστούς δούλους Του.

Όπως, επί παραδείγματι, αγιάζει το νερό και το λάδι στο Βάπτισμα, και απαλλάσσει τον άνθρωπο, και καθαρίζει αυτόν από το προπατορικό αμάρτημα και από κάθε είδους άλλης αμαρτίας και έτσι βγαίνει από την άγια Κολυμβήθρα αγνός, καθαρός και τέλειος χριστιανός.

Όπως μεταβάλλει το ψωμί και το κρασί, πού προσφέρει θυσία των χριστιανών ό Ιερεύς και με την επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος, τα κάνει από ψωμί – Σώμα κι από κρασί – Αίμα του Κυρίου και Θεού και Σωτηρος ημών Ιησού Χριστού και γίνονται τα Τίμια Δώρα, που μεταλαμβάνουν οι πιστοί, και μ’ αυτά όταν άξιοι και καθαροί, με τη μετάνοια και εξομολόγηση τα παίρνουν, αγιάζονται και θεοποιούνται. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Ο πρωταγιασμός των Θεοφανείων στο Ναύπλιο

ÍÁÕÐËÉÏ Ï ÐÑÙÔÁÃÉÁÓÌÏÓ ÔÙÍ ÈÅÏÖÁÍÅÉÙÍΣτην Φώτο ο ιερέας πατέρας Χρήστος Iωαννίδης, από την ενορία της Αγίας Μαρίνας Νέου Ροεινού ,6κμ από το Ναύπλιο, την παραμονή των Θεοφανείων , βγαίνει με τον Αγιασμό και αγιάζει τα σπίτια και τους κατοίκους του χωριού προς ευλογία ,ένα έθιμο που κρατά από πολύ παλιά. Ο Αγιασμός που τελείται την παραμονή και ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων είναι ακριβώς ο ίδιος. Ναύπλιο 5 Ιανουαρίου 2013

Ο Μικρός Αγιασμός τελείται την πρώτη μέρα κάθε μήνα καθώς και εκτάκτως όταν το
ζητούν οι χριστιανοί σε διάφορες περιστάσεις.

Δεν τίθεται θέμα ποιος είναι αγιότερος και ποιος λιγότερο άγιος, καθώς και οι δύο τύποι αγιασμού είναι αγιασμένοι από τη ζωοποιώ χάρη του αγίου Πνεύματος.
Ο Μεγάλος Αγιασμός φυλάσσεται όλο το χρόνο στο ναό και δίδεται στους χριστιανούς σε 2 περιπτώσεις: όταν κάποιος είναι ασθενής «εις αγιασμόν και ίασιν ψυχής τε και σώματος» και στην περίπτωση που κάποιος χριστιανός δεν μπορεί να μεταλάβει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού γιατί διατελεί κάτω από κάποιο παιδαγωγικό επιτίμιο του πνευματικού του. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Κυπριακά Κάλαντα των Φωτών

Baptism of Christ (589x640)Μηνύματα χαρμόσυνα ήλθαμεν να σας πούμεν

πως ο Χριστός βαπτίζεται σήμμερον, να χαρούμεν.

-Ήλθαν τα Φώτα στον Ιορδάνην πρώτα-

Απόψε ήλθαμεν εδώ, για να σας ευχηθούμεν

και των Φωτών τα κάλαντα, σαν πρέπει, να σας πούμεν· 

-Ήρθαν τα Φώτα, ευλογημέν΄η ώρα-

πως είν΄τα Θεοφάνια ανθρώπων σωτηρία,

που καθαρίζουν τας ψυχάς από την αμαρτίαν. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

O Codex Bezae Claromontanus στο Διαδίκτυο

claromontanus

O Κώδικας Claromontanus (Codex Claromontanus, Dp, 06) είναι ένας δίγλωσσος (ελληνικά – λατινικά) κεφαλαιογράμματος περγαμηνός κώδικας βιβλίων της Καινής Διαθήκης, που ανάγεται χρονικά στον 5o-6o αιώνα μ.Χ.

Στις 533 σελίδες που τον αποτελούν, περιλαμβάνει τις Επιστολές του Απ. Παύλου (όπου  μάλιστα η επιστολή προς Κολοσσαείς προηγείται αυτής προς Φιλιππησίους), καθώς επίσης και έναν στιχομετρικό κατάλογο των Κανόνων της Παλαιάς και της Διαθήκης, ο οποίος προφανώς αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη στον εν λόγω κώδικα. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Ο Αγιασμός στον Ιορδάνη


Την Τετάρτη, 5/18 Ιανουαρίου 2012 σύμπασα η Αγιοταφιτική Αδελφότητα και πλήθος λαού προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου μετέβησαν στον Ιορδάνη ποταμό, όπου ετελέσθη ο Μικρός Αγιασμός και ο Αγιασμός των Υδάτων στην όχθη του ποταμού Ιορδάνου. Η ημέρα αυτή γέμισε όλους με χαρά και κατάνυξη. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Σημασίες και συμβoλισμοί εθιμικών πρακτικών των Θεοφανείων

1091376_b

Το νερό υπήρξε, ήδη από την αυγή της ανθρώπινης παρουσίας στη γη, πρωταρχικό βασικό στοιχείο για την ύπαρξη, την ζωή και την υγεία του ανθρώπου. Γι’ αυτό επόμενο είναι να ευλογείται και να αγιάζεται συμβολικά, στις πηγές, τα ποτάμια, τις λίμνες και τα πηγάδια, σε κάθε κρίσιμη και οριακή στιγμή του παραδοσιακού εορτολογίου, σε κάθε οριακή φάση της οργανωμένης κοινωνικής ζωής. Η γονιμική αυτή χρήση του νερού, εισάγει και την ουσία όλων αυτών των εθίμων, στην ρίζα των οποίων βρίσκεται η πάγια ανθρώπινη επιθυμία για υγεία, καλοχρονιά, ευετηρία και καλή παραγωγή.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Τα τρία φώτα

AgiaTheofania02

Όταν αναφέρω τον Θεόν, ας σας φωτίζουν ένα και, ταυτοχρόνως,τρία φώτα. Τρία μεν λόγω των ιδιοτήτων, δηλαδή των υποστάσεων, εάν προτιμά κανείς να τους ονομάζη έτσι, η των προσώπων (διότι δεν πρόκειται να φιλονικήσωμεν διά τα ονόματα, όταν οι λέξεις έχουν την ίδιαν σιημασίαν). Ένα δε λόγω της ενότητος της ουσίας, δηλαδή της θεότητας. Διότι διαιρούνται, ενώ παραμένουν αδιαίρετα, διά να το είπω έτσι, και ενώνονται, ενώ παραμένουν διηρημένα. Διότι η θεότης είναι εν, το οποίον διακρίνεται εις τρία, και τρία τα οποία είναι ένα. Εκείνα εις τα οποία υπάρχει η θεότης, η διά να ακριβολογήσω περισσότερον, εκείνα τα οποία αποτελούν την θεότητα. Θα αποφύγωμεν δε τας υπερβολάς και τας παραλείψεις, χωρίς να κάμωμεν ούτε την ένωσιν σύγχυσιν, ούτε την διαίρεσιν αποξένωσιν. Διότι διά ποίον λόγον θα πρέπει η να συγχωνεύωμεν κακώς τον Θεόν η να τον διαχωρίζωμεν εις άνισα πρόσωπα; Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »