Richard Phillips Feynman: ο μεγάλος επιστήμονας και δάσκαλος

Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, σε διάλεξή του στο CERN, το 1970 (φωτ. CERN)

Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, σε διάλεξή του στο CERN, το 1970 (φωτ. CERN)

Ο Richard Phillips Feynman (Ρίτσαρντ Φίλλιπς Φάινμαν, 1918-1988) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς. Τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική, και συγκεκριμένα για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, ενώ στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόβλεψη της ύπαρξης των κουάρκς και η εξήγηση της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ – Γέροντας Παϊσιος Αγιορείτης


Ένα αφιέρωμα στον διορατικό Ασκητή του Άθω, τον μοναχό Παϊσιο Αγιορείτη! Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Στο αρχείο η υπόθεση για τα δάνεια MARFIN στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου

batopaidi

ROMFEA.GR | Στο αρχείο τέθηκε με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών, Ι.Μωραϊτάκη, η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τα δάνεια της Μarfin Βank, συμφερόντων του Ανδρέα Βγενόπουλου, προς την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, καθώς δεν προέκυψε τέλεση αξιοποίνων πράξεων.

Μετά από έρευνα τριών ετών ο εισαγγελέας κατέληξε ότι Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Ψηφιακή βιβλιοθήκη με φωνές ζώων και ήχους της φύσης

119607-psifiako-arxeio-zwa-95793Μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με φωνές ζώων και ήχους από τη φύση δημιούργησαν φοιτητές του τμήματος Ορνιθολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Σύμφωνα με το econews.gr, η βιβλιοθήκη είναι μια αστείρευτη πηγή δεδομένων για φοιτητές, δημιουργούς ταινιών και λάτρεις της φύσης.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, καθώς χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια δουλειάς ώστε να συγκεντρωθούν τα δεδομένα και να αναρτηθούν σε ψηφιακή μορφή στο Διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει καθολική πρόσβαση. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Γιατί τα αδέρφια είναι τόσο διαφορετικά;

Γιατί, λοιπόν, διαφέρουν τόσο πολύ;
«Κάθε άνθρωπος έρχεται στον κόσμο με διαφορετικές διαθέσεις αλλά και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες», λέει ο παιδοψυχολόγος δρ. Ζερόμ Μπρόντλι, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.
Ωστόσο, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των παιδιών διαμορφώνονται μέσα στην οικογένεια από πλήθος παραγόντων, όπως είναι το μορφωτικό-οικονομικό επίπεδο των γονέων, η ηλικία, η προσωπικότητα και η συμπεριφορά τους.
Σημαντικό επίσης ρόλο διαδραματίζει και η σύνθεση της οικογένειας, καθώς και η σειρά γέννησης του κάθε παιδιού.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν αποτελούν κανόνα, καθώς ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα των παιδιών επηρεάζονται από τις ατομικές τους αντιδράσεις στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους.
Το ότι ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν την ίδια ανατροφή δεν σημαίνει πως αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους με τον ίδιο τρόπο.
Παράλληλα, σημαντικές διαφορές μπορεί να υπάρχουν και στις βασικές λειτουργίες ή συνήθειες των παιδιών, όπως στις ώρες του ύπνου, στην ποσότητα του φαγητού και στον τρόπο παιχνιδιού. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Τα μεταβυζαντινά υφάσματα της Ιεράς Μονής Αρτοκώστα: τεκμηρίωση και συντήρηση

Σχήμα 1: Γενική άποψη του Μεγάλου Ωμοφορίου πριν την συντήρηση.

Σχήμα 1: Γενική άποψη του Μεγάλου Ωμοφορίου πριν την συντήρηση.

Διαχείρηση μελέτη και συντήρηση πολιτισμικής κληρονομιάς

ΤΑ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΡΤΟΚΩΣΤΑ: ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Χρήστος Καρύδης

Δρ. Προλ. Συντήρησης & Ιστορίας Υφάσματος- Επικ. Καθηγητής (407/80) Πρόγραμμα Σπουδών Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, Ανώτατη  Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης & ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων- Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης

c.karydis@gmail.com

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το άρθρο περιγράφει την τεκμηρίωση και την επεμβατική συντήρηση δύο μεταβυζαντινών εκκλησιαστικών υφασμάτων θησαυρίσματος της Ι. Μονής Αρτοκωστά που πραγματοποιήθηκε από το νεοσύστατο εργαστήριο συντήρησης εκκλησιαστικών υφασμάτων της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Α.Ε.Α.Θ). Το επιτραχήλιο και το μεγάλο Ωμοφόριο της Μονής παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην επιστημονική κοινότητα. Η μελέτη των δύο λειτουργικών ενδυμάτων περιελάμβανε Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Κρεμοσάπουνο (υγρό σαπούνι) από έτοιμο σαπούνι.

liquid SoapΗ παρασκευή σπιτικού υγρού σαπουνιού, δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη, ούτε ποτέ πιο οικονομική.

Τρεις συνταγές για υγρό σαπούνι από έτοιμες μπάρες σαπουνιού ελαιολάδου.

Αυτό το υγρό σαπούνι είναι πανεύκολο στη παρασκευή, γίνεται με αγνό πράσινο σαπούνι από το εμπόριο ή, ακόμα καλύτερα, από τα χεράκια μας, βγάζει μεγάλη ποσότητα και κοστίζει ελάχιστα.

Από εκεί και πέρα πειραματιστείτε ελεύθερα με τα συστατικά που έχετε στη διάθεση σας.

Δε θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το άρθρο όρους, όπως γαλακτωματοποιητές, πηκτικοί παράγοντες και άλλα που μπορεί να σας φαίνονται κινέζικα.

 

Ακόμα κάθεστε;

 

Υγρό σαπούνι  (α)

Θα χρειαστείτε:  Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Τι να τρώτε για μυαλό «ξυράφι»

What to eat for brain 'Razor'Του Δημήτρη Π. Μπερτζελέτου, MSc

 

Ο εγκέφαλος αποτελεί ένα πολύ ενεργό, από μεταβολικής απόψεως, όργανο του νευρικού συστήματος. Υπάρχουν εκατομμύρια κύτταρα σε αυτόν, τα οποία έχουν ανάγκη να εφοδιάζονται συνεχώς με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να λειτουργούν επαρκώς και να διατηρούνται υγιή.

Κανένα άλλο σύστημα στον οργανισμό δεν έχει τόσο μεγάλη και άμεση εξάρτηση από τη συνεχή παροχή θρεπτικών συστατικών όσο το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), τμήμα του οποίου αποτελεί ο εγκέφαλος. Ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος ακόμη και σε μικρής διάρκειας διαταραχές της αιμάτωσής του και μπορεί να υποστεί μόνιμες βλάβες. Επιπλέον, η παρουσία ή η απουσία θρεπτικών συστατικών επηρεάζει τη λειτουργία, τη διατήρηση της ισορροπίας του, αλλά και τη συμπεριφορά του.

Το κύριο «καύσιμο» του εγκεφάλου για όλες τις ηλικίες είναι η γλυκόζη, την οποία παρέχουν στα νευρικά κύτταρα οι υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, πατάτα, ρύζι κ.λπ.) και τα σάκχαρα (μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη, φρούτα).

Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για να παραχθεί η ενέργεια που χρειάζονται για τις διάφορες λειτουργίες τους. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Η χαμηλή τιμή του ασβεστίου του ορού (υπασβεστιαιμία) σε τι μπορεί οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

images-4Αν βρεθεί χαμηλό το ασβέστιο, σε εξετάσεις που κάνουμε, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία πολλών σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού και γι΄αυτό, σε φυσιολογικές συνθήκες, τα επίπεδά του στο αίμα διατηρούνται  μέσα σε στενά όρια (8,5 – 10,5 mg/dl).

Η συντριπτική πλειοψηφία του ασβεστίου στον οργανισμό βρίσκεται στο σκελετό, ο οποίος χρησιμεύει και ως χώρος αποθήκευσής του, ενώ υπάρχει μία συνεχής ισορροπία στην ποσότητα του ασβεστίου που υπάρχει στο αίμα και στους περιφερικούς ιστούς.

Στο μεταβολισμό του ασβεστίου εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως η βιταμίνη D, η παραθορμόνη και οι νευροδιαβιβαστές.

Η διατήρηση του ασβεστίου αίματος σε σταθερά επίπεδα (ομοιοστασία) επιτυγχάνεται μέσω τριών οργάνων (έντερο, οστά, νεφροί), των οποίων η λειτουργία ρυθμίζεται από τις λεγόμενες ασβεστιοτρόπες ορμόνες (κυρίως παραθορμόνη, βιταμίνη D, κυττοκίνες).

Οταν οι τιμές ολικού ασβεστίου αίματος είναι κατώτερες των 8,5 mg/dl έχουμε υπασβεστιαιμία. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Η γεωμετρία στην υπηρεσία των οργανικών φωτοβολταϊκών – Ο “γενετικός” αλγόριθμος

geometria-organika-fotovoltaika-95203Στο Northwestern University των Ηνωμένων Πολιτειών η γεωμετρία τίθεται στην υπηρεσία των φωτοβολταϊκών για το σχεδιασμό πιο αποδοτικών οργανικών κυψελών.

Οι ερευνητές επανασχεδιάζουν τη γεωμετρία των στρωμάτα των οργανικών φωτοβολταϊκών -αντί για το πάχος- με στόχο να αυξήσουν την ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται και μετατρέπεται σε ηλιακή ενέργεια.

Οι επιστήμονες του Northwestern αναζητούν τη βέλτιστη γεωμετρική δομή για το στρώμα όπου διαχέεται το ηλιακό φως και δεδομένου του τεράστιου αριθμού επιλογών στρέφουν το βλέμμα τους στους νόμους της φυσικής επιλογής για καθοδήγηση. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Φαλάφελ με φακές

falafel2Συνταγή Ντίνα Νικολάου

Φωτογραφίες Σωτήρης Παπανικολάου

Η Ντίνα Νικολάου κάνει τις φακές εξωτικούς κεφτέδες – μούρλια!

Υλικά

200 γρ. φακές

2 δαφνόφυλλα

2 κρεμμύδια ξερά (το ένα καθαρισμένο και το άλλο ψιλοκομμένο)

2 – 3 γαρίφαλα

4 σκελίδες σκόρδου

1 καρότο (προτιμάμε βιολογικό) σε μέτριες ροδέλες Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Η «Πεμπτουσία» τώρα και στα Γεωργιανά

georgiana
Το διαδικτυακό περιοδικό των φίλων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, η «Πεμπτουσία», από σήμερα διαβάζεται και στα Γεωργιανά (http://www.pemptousia.ge)
Μπορείτε να το διαβάσετε επίσης σε: gr   en   ru   ro Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Φανταστικέ μου φίλε!

shutterstock_97749812.limghandlerΑπό: Ελένη Χαδιαράκου |

Εάν ξαφνικά, το πιτσιρίκι σας ζητήσει να βάλετε άλλη μια θέση στο οικογενειακό τραπέζι για τον «αόρατο» φίλο του, μην ανησυχήσετε. Οι φανταστικοί φίλοι είναι φυσιολογικοί και πολύ διασκεδαστικοί!

 

Η Έλφι Γουέλφι είναι μια μικροσκοπική μαμά, με φουσκωτά μαλλιά στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Είναι κτηνίατρος και τον άντρα της τον λένε Σάμι Γουάμι. Και οι δυο τους «κατοικούν» στο μυαλό του πεντάχρονου Τζορτζ και είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που αναφέρει στο βιβλίο της Imaginary Friends and the Children who create them (Φανταστικοί φίλοι και τα παιδιά που τους επινοούν) η αμερικανίδα ψυχολόγος Μάρτζορι Τέιλορ.

Όταν ο μικρούλης Τζορτζ βλέπει τη μαμά του κατσούφα, της λέει πως η Έλφι Γουέλφι πάντα χαμογελάει. Άλλοτε, όταν ο ίδιος είναι άτακτος λέει στη μαμά του πως η κυρία Έλφι δεν θα τον μάλωνε ποτέ. Προσπάθεια χειρισμού ή πονηριά; Ό,τι κι αν είναι πρόκειται τουλάχιστον για ένα ευφυές δημιούργημα.

Ο φίλος του εξάχρονου Νικόλα είναι άσος στο σκέιτμπορντ. Ο Νικόλας τον έχει πάντα στην τσέπη του κι εκείνος τον περιμένει υπομονετικά κάθε μέρα στο σχολείο και στην επιστροφή τον ανεβάζει στο σκέιτμπορντ και γυρίζουν στο σπίτι παρέα. Τα περισσότερα παιδιά επινοούν τέτοιου είδους φανταστικούς φίλους. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Εκκλησία της Κύπρου. Δύο χιλιάδες χρόνια Διακονίας (Video)


Δείτε ένα ντοκιμαντέρ που αφορά στην προσφορά της Εκκλησίας της Κύπρου, από τα πρώτα αποστολικά χρόνια έως σήμερα.

Κείμενο  – Επιμέλεια: Δρ Γεώργιος Κάκκουρας και Λέλια Μυλωνά.

Παρουσίαση: Δρ Γεώργιος Κάκκουρας. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Έρευνα: Το Διαδίκτυο «επανακαθορίζει» την ανθρώπινη προσωπικότητα

wikipe Κοινωνικά δίκτυα και διαδικτυακά παιχνίδια αλλάζουν την άποψη του χρήστη αναφορικά με το ποιος είναι ο ρόλος του στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC.

Την έρευνα, με τίτλο «Ταυτότητες του μέλλοντος» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, υπογράφει ο καθηγητής σερ Τζον Μπέντιγκτον.

Όπως υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης, «οι ανθρώπινες κοινωνίες γίνονται, συνεχώς, λιγότερο συνεκτικές».

Παράλληλα, στην έρευνα τονίζεται ότι αυτή η τάση που διαμορφώνεται παγκοσμίως με τη χρήση του διαδικτύου, θα μπορούσε, εάν αξιοποιηθεί, να φέρει και θετικές αλλαγές.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, εάν αυτή η τάση αγνοηθεί, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Με δεδομένη την αυξανόμενη διάδοση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τα κοινωνικά δίκτυα φέρνουν σε επαφή διαφορετικά άτομα και κοινωνικές ομάδες, εντοπίζοντας κάθε πιθανό κοινό τους ενδιαφέρον. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Βρετανία: Αλεπού επιτέθηκε σε βρέφος μέσα στο σπίτι του

FOX in attack1Επίθεση από αλεπού δέχθηκε ένα βρέφος, τεσσάρων εβδομάδων, μέσα στο σπίτι του στο Μπρόμλεϊ της Βρετανίας.

Το μωρό υπέστη σοβαρά τραύματα στο χέρι και υποβλήθηκε σε τρίωρη χειρουργική επέμβαση. 

Σύμφωνα με το BBC, η αλεπού κατάφερε να μπει στο δωμάτιο όπου κοιμόταν το βρέφος και του επιτέθηκε. Ακούγοντας το γοερό κλάμα του μωρού, η μητέρα έτρεξε στο δωμάτιο και κατάφερε να το σώσει.

«Η μητέρα ήταν στο σπίτι και άκουσε την κραυγή. Πήγε στο δωμάτιο και είδε ότι η αλεπού είχε αρπάξει το μωρό από την κούνια, το είχε σύρει στο πάτωμα και είχε το χέρι του στα σαγόνια της» μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μητέρα αν και σε κατάσταση πανικού κατάφερε να απωθήσει την αλεπού. Το μωρό υπέστη σοβαρά τραύματα στο χέρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί το υπέβαλαν σε τρίωρη χειρουργική επέμβαση. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

«Μίλα μου» – επεισόδιο 70

MIla-mou-70
H ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ WebTV παρουσιάζει τη διαδικτυακή μεταφορά της δημοφιλούς σειράς 142 επεισοδίων “ΜΙΛΑ ΜΟΥ” σε συνεργασία με το Kυπριακό τηλεοπτικό κανάλι SigmaTV.
Σήμερα το 70ο επεισόδιο.
για να δείτε το 70ο επεισόδιο μέρος α´ πατήστε εδώ
για να δείτε το 70ο επεισόδιο μέρος β´ πατήστε εδώ
για να δείτε το Ολόκληρο το 70ο επεισόδιο πατήστε εδώ

Όσιος Συμεών ο Μυροβλύτης (+1199)

Ο Στέφανος Α΄ Νεμάνια υπήρξε ισχυρός ηγεμόνας του σέρβικου έθνους, ενοποιός των σερβικών χωρών, δημιουργός ανεξάρτητου κράτους γύρω στα 1170, πρόμαχος και υπέρμαχος της Ορθοδοξίας, εξολοθρευτής των αιρέσεων και Ιδρυτής της δυναστείας των Νεμανιδών, πολλά μέλη της οποίας αξιώθηκαν αγιωνυμίας. Γεννήθηκε το 1114 στη Ζέτα, το σημερινό Μαυροβούνι.

Όταν ισχυροποίησε το κράτος του και στερέωσε την ορθόδοξη πίστη σε αυτό, παρέδωσε τη βασιλεία του και -κατά το παράδειγμα του υιού του Σάββα- έλαβε το μοναχικό σχήμα στη μονή Στουντένιτσα, παίρνοντας το όνομα Συμεών. Η σύζυγος του αποσύρθηκε και εκείνη σε γυναικείο μοναστήρι και από Άννα ονομάσθηκε Αναστασία (1196).

Μετά δύο χρόνια μοναστικής ζωής στη Στουντένιτσα έρχεται στο Άγιον Όρος προς συνάντηση του κατά σάρκα υιού του, στον οποίο και υποτάσσεται γινόμενος κατά πνεύμα υιός του. Έζησαν μαζί στη μονή Βατοπεδίου με συνεχή προσευχή και άσκηση. Έκτισαν παρεκκλήσια και ενίσχυσαν με δωρεές το μοναστήρι. Η αρετή τους έφερε πολλούς συμπατριώτες τους στον Άθωνα. Έτσι αναγκάσθηκαν ν΄ αγοράσουν τα ερείπια του Χιλανδαρίου και να κτίσουν την ωραία μονή, στην οποία ο Συμεών έζησε μόνο οκτώ μήνες, μέχρι τον θάνατό του.

Αναπαύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1199 με τα μάτια στραμμένα προς την εικόνα της Θεοτόκου και του Σωτήρος, που σώζεται μέχρι σήμερα στο Χιλανδάρι. Τα τελευταία λόγια του ήταν: «Πάσα πνοή αινεσάτω τον Κύριον». Στα ετήσια μνημόσυνα από της κοιμήσεως του ανέβλυζε μύρο από τα λείψανα του. Ο τάφος του βρίσκεται στο Καθολικό του Χιλανδαρίου. Το τίμιο λείψανο του μετακομίσθηκε στη μονή Στουντένιτσας, όπου και αναπαύεται μέχρι σήμερα.

Σώζονται τρεις βιογραφίες του αγίου Συμεών. Την πρώτη έγραψε ο υιός του άγιος Σάββας περί το 1208, τη δεύτερη ο άλλος υιός του Στέφανος Β’ ο Πρωτοστεφής περί το 1216 και την τρίτη ο Χιλανδαρινός μοναχός Δομεντιανός περί το 1242. Ακολουθίες προς τιμήν του έγραψε ο άγιος Σάββας και ο μοναχός Θεοδόσιος. Από τους συγχρόνους λαμπρή βιογραφία έγραψε ο άγιος Νικόλαος Αχρίδος και ο άρχιμ. Ιουστίνος Πόποβιτς. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Φωτογραφίες 100 ετών!!! Του φιλέλληνα φωτογράφου των αρχών του 20ου αιώνα Φρεντ Μπουασονά

Βιβλιοπαρουσίαση: Ασκητές μέσα στον κόσμο Τόμος Β’

[el]image1 (32)ΑΣΚΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Βιογραφίες Ασκητών μέσα στον κόσμο

Τόμος Β’

(πρόλογος βιβλίου)

Εκδόθηκε πριν από τέσσερα χρόνια ο πρώτος τόμος των Ασκητών μέσα στον κόσμο, χωρίς μεγάλες αξιώσεις, με σκοπό να διασωθούν αυτά τα γνήσια Χριστιανικά πρότυπα· όμως, παρά πάσαν προσδοκίαν, έγινε δεκτός με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον.

Η επίμονη ζήτηση του Δευτέρου Τόμου επέσπευσε την έκδοσή του.

Άραγε τι ενδιαφέρον βρήκαν οι αναγνώστες σ’ αυτές τις απλές και ταπεινές ψυχές των Ασκητών μέσα στον κόσμο;

Φαίνεται πως βρήκαν στα πρόσωπά τους ζωντανά πρότυπα αρετής προς μίμηση, που σπανίζουν στις ημέρες μας. Βρήκαν νέους τρόπους και μεθόδους ασκήσεως.

Βρήκαν παρηγοριά και παράκληση στα δικά τους παθήματα, γνωρίζοντας την θλιμμένη ζωή τους.

Φαίνεται πως είναι κανόνας πνευματικός η αρετή να ευδοκιμή όχι στην άνεση και στην χαρά, αλλά στην θλίψη, στην δυσκολία και στην στέρηση, όπως βλέπουμε να συμβαίνη στην ζωή αυτών των ευλογημένων ψυχών. Αυτοί με αγάπη τήρησαν τις εντολές του Θεού και έκαναν ατέλειωτη υπομονή στις δοκιμασίες που αντιμετώπισαν.

Έλαβαν Χάρι από τον Θεό και έζησαν με εμπιστοσύνη στην πρόνοιά Του. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Ιστορίες και θαύματα Αγίου Όρους

spilia_agio_oros_30624Οι Εννέα Αόρατοι

Ψηλά στο όρος του Άθωνα, εξαφανίζονται άνθρωποι, και οι τοπικοί θρύλοι λένε ότι από εκεί έρχονται οι «Εννέα Αόρατοι», εννιά μοναχοί που τους πήρανε οι Άγγελοι, και απάγουν άλλους μοναχούς για να τους αφήσουν στη θέση τους, στην ομάδα των εννιά, που μυστικά κυβερνά το Άγιο Όρος.

Αναδυόμενος μοναχός
Τότε ξαφνικά βλέπω ένα μοναχό να βγαίνει μέσα από τη θάλασσα, να αναδύεται από τα νερά! Εμφανίστηκε από το πουθενά και αναδύθηκε μέσα από τη θάλασσα, προχωρώντας μέσα στο νερό προς την ακτή. Ανέβηκε το τοιχάκι, διέσχισε τον παραλιακό δρόμο και πήρε το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί από την ακτή προς το μοναστήρι και περνά δίπλα από το αίθριο που καθόμουν. Όταν τον είδα να βγαίνει από το νερό νόμισα πως είναι μια παραίσθησή μου. 

Αμέσως όμως σκέφτηκα πως εκεί πάντα υπάρχουν πολλοί μοναχοί που δουλεύουν στο εργοστάσιο ξυλείας, που εργάζονται στα χωράφια, που ψαρεύουν κλπ. και σκέφτομαι μήοως βγήκε μέσα απο καμιά βάρκα, που δεν πρόλαβα να δω και την τραβήξανε πίσω απότο τοιχάκι, έξω από το οπτικό μου πεδίο. Ο μοναχός βγαίνει από τη θάλασσα και παίρνει το ανηφορικό δρομάκι που βγαίνει προς το μοναστήρι και έρχεται προς το μέρος μου στο αίθριο, εκεί που κάθομαι. 

Μου λέει «τις ευλογίες σου αδερφέ Ιωάννη και σκύβει να μου ασπασθεί το χέρι, εγώ φυσικά το τράβηξα τελείως σαστισμένος, σοκαρισμένος διότι γνώριζε το όνομά μου και το επίθετό μου όσο και για την παρουσία στο μοναστήρι του γιου μου Τάλω για τον οποίο έκανε κάποια φευγαλέα αναφορά. Πριν προλάβω να συνέλθω από το αρχικό σοκ, ο μοναχός μου λέει «αυτό που αναζητάτε, αδερφέ, βρίσκετε εκεί…» και μου υποδεικνύει το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται το σύμβολο που αναζητούσα.  Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Αγρυπνία προς τιμήν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και μοναχική κουρά στην Ι.Μ. Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου

[el]image1 (33)Το έτος που διανύουμε με την χάρι του Θεού συμπληρώνονται 1150 χρόνια από του εκρχιστιανισμού των Σλαύων.

Προτεργάται και Ισαπόστολοι αυτού του ἐργου είναι οι αυτάδελφοι Θεσσαλονικείς Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, προς τιμήν των οποίων αφιερούται το έτος αυτό, κατά την διάρκειαν τουοποίου θα πραγματοποιηθούν συν Θεώ διάφορες εόρτιες εκδηλώσεις, τις οποίες διοργανώνει  η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, αρχής γενομένης των εκδηλώσεων από την Μονή μας, με τις ευλογίες του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ιωάννου.

Πρώτη εόρτιος ἐκδήλωσις θα είναι η αγρυπνία η οποία θα τελεσθή προς τιμήν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου την 13η Φεβρουαρίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 9η νυκτερινή με 3η πρωινή. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Άγνωστοι νεομάρτυρες: Μαρτύριο εικοσιτριών Τούρκων στα Θυάτειρα

Αφορά το ευκλεές μαρτύριο είκοσι τριών Τούρκων στα Θυάτειρα, πόλη περίφημη και η οποία μνημονεύεται από τον Απόστολο Ιωάννη στην Αποκάλυψη του, είναι ακόμη απ’ τις πιο πολυάνθρωπες τη Μ. Ασίας, δεδομένου ότι είχε περισσότερους από 200.000 κατοίκους, παρόλο που η πανώλη, το έτος 1656, θανάτωσε πάνω από 50.000. Ο Θεός, στην εποχή μας, διάλεξε αυτήν την πόλη να γίνει το στάδιο 23 αθλητών του Ιησού Χριστού, που θέλησε να τους στεφανώσει με αθάνατη δόξα, έπειτα από πολύ περισσότερους αγώνες, που ήταν φυσιολογικό να το περιμένουμε από τέτοιους ανθρώπους.

Και να το θέμα:

Υπήρχε σ’ αυτήν την πόλη ένας σεΐχης ή δάσκαλος του μωαμεθανικού νόμου, ο οποίος, επειδή ήταν άριστος γνώστης του νόμου, είχε μεγάλη αυθεντία, του έδειχναν εμπιστοσύνη και πολλοί θεωρούσαν τιμή τους να συγκαταλέγονται στους μαθητές του, με αποτέλεσμα να έχει σχολή με πάνω από 150 νέους άνδρες (μαθητές) ηλικίας 25-30 ετών, οι οποίοι φοιτούσαν για ν’ αποκτήσουν τις ικανότητες των δικαστών και να γίνουν μια μέρα καδήδες. Αυτός ο σεΐχης, που είχε γεράσει διαβάζοντας το Κοράνιο, παρατήρησε ότι ο προφήτης του δεν απέρριψε την Καινή Διαθήκη, αλλ’ αντιθέτως ότι ο Θεός μίλησε δια του Ιησού Χριστού και του Μωϋσέως. είχε την περιέργεια να δει τι περιέχουν τα Ιερά Ευαγγέλια και από την Θεία Πρόνοια, όλως ιδιαιτέρως, βρήκε μία Καινή Διαθήκη μεταφρασμένη στα αραβικά. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Μεταβυζαντινή ζωγραφική και Αποκάλυψη

Μονή Φιλοθέου (1765), εξωνάρθηκας καθολικού. Σκηνή 23: Η φυλάκιση του Σατανά για χίλια έτη (Αποκ. κ΄, 1-3).

Μονή Φιλοθέου (1765), εξωνάρθηκας καθολικού. Σκηνή 23: Η φυλάκιση του Σατανά για χίλια έτη (Αποκ. κ΄, 1-3).

Το βιβλίο εξετάζει τους δέκα εικονογραφικούς κύκλους της Αποκάλυψης του Ιωάννη που σώζονται στο Άγιον Όρος, συγκεκριμένα στις μονές Διονυσίου, Ξενοφώντος, Δοχειαρίου, Μεγίστης Λαύρας, Φιλοθέου, Καρακάλλου, Ξηροποτάμου, Ιβήρων και Ζωγράφου.

Η πραγμάτευση του θέματος γίνεται σε τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο (σελ. 31-56) παρατίθενται κάποιες εισαγωγικές πληροφορίες αναφορικά με την ιστορία της έρευνας του θέματος, το χρόνο συγγραφής και το περιεχόμενο της Αποκάλυψης, καθώς και τη διάδοση του εικονογραφικού θέματος στη βυζαντινή και αργότερα στη μεταβυζαντινή εποχή. Παράλληλα, εξετάζονται οι συνθήκες δημιουργίας των πρώτων αθωνικών κύκλων, στα μέσα του 16ου αιώνα, και η διάδοση του θέματος της Αποκάλυψης στην ορθόδοξη Ανατολή. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Όσιος Μαρτινιανός

OsiosMartinianos01Εορτάζει στις 13 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Μαρτινιανός, σαρκικὴν σβέσας φλόγα,

Φεύγει τελευτῶν μὴ τελευτῶσαν φλόγα.

Ἐν τριτάτῃ δεκάτῃ δέμας ἐξέδυ Μαρτινιανός.

Βιογραφία

O Όσιος Μαρτινιανός καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού στις αρχές του 5ου μ.Χ. αιώνα. Από μικρός ποθούσε τον βίο της άσκησης και της αφοσίωσης.

Σε ηλικία 18 ετών αποσύρθηκε στο όρος του Κιβωτού και ζούσε εκεί ασκούμενος στην προσευχή και την νηστεία.

Κάποια γυναίκα αμαρτωλή εμφανίστηκε με δολιότητα στη θύρα του κελιού του Αγίου και παρακαλούσε να την δεχθεί για διανυκτέρευση μέσα στο κελί, διότι έχασε, όπως έλεγε, το δρόμο και κινδύνευε να κατασπαραχθεί από τα θηρία κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ο Άγιος ενεργώντας με φιλανθρωπία την φιλοξένησε στο εξωτερικό μέρος του ερημητηρίου του. Η γυναίκα αυτή όμως απέβαλε το προσωπείο και ποικιλοτρόπως προκαλούσε τον Άγιο. Ο γενναίος τους Χριστού αθλητής προς κατανίκηση της εμπαθούς επιθυμίας, άναψε φωτιά και έριξε τον εαυτό του εντός αυτής.

Μόλις η γυναίκα είδε αυτό, τα μάτια του πνεύματός της που έβλεπαν μόνο την διαφθορά, ανέβλεψαν για πρώτη φορά. Η αμαρτωλή γυναίκα μετανόησε και αφού έφυγε έγινε μοναχή με το όνομα Παύλα και σώθηκε ζώντας οσιακά στη Βηθλεέμ. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »